1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliitikkoihin kohdistuva ilkivalta Suomessa harvinaista – maailmalla ilkivallan välineenä kakut, kengät, maali ja öljy

Yle Uutiset listaa muutamia poliitikkoihin kohdistuneita ilkivaltatapauksia viime kuukausilta.

Ulkomaat
Kuningas Kaarle Kustaa kakkua kasvoillaan.
Kuningas Kaarle Kustaan päälle heitettiin kakku syksyllä 2001.PRESSENS BILD / EPA

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) koti joutui toissa yönä ilkivallan kohteeksi. Stubb ei muistanut vastaavia tapauksia Suomesta, eivätkä ne ole kovin yleisiä maailmallakaan. Stubbin kodin ilkivalta nousikin uutiseksi paitsi naapurimaissa, myös Turkkia (siirryt toiseen palveluun) ja Kiinaa (siirryt toiseen palveluun) myöten. Tässä pari esimerkkejä poliitikkoihin kohdistuneesta ilkivallasta maailmalta viime kuukausina.

Ruotsissa suuri osa ilkivallasta on tavalla tai toisella liittynyt maahanmuuttovastaiseen ruotsidemokraatit-puolueeseen. Esimerkiksi lundilaisen vasemmistopolitiikon auton päälle kaadettiin elokuun alussa kahdesti valkoista maalia sen jälkeen, kun hän oli arvostellut ruotsidemokraatteja rasistiseksi puolueeksi. Taustalla oli ruotsidemokraattien kerjäläisten vastaista kampanja, jossa turisteilta pyydettiin anteeksi kerjäläisten aiheuttamaa sotkua Ruotsissa.

Esimerkkejä on muualtakin. Englannin parlamentin jäsenen puutarhaan kaadettiin toukokuussa 1 300 litraa öljyä. Charlotte Leslie oli jättänyt puutarhaansa vanhemmilleen tarkoitetun öljysäiliön. Vandaalit puhkaisivat sen, ja maahan valui Leslien vanhempien vuoden lämmitysöljyt. Teon tekijöiksi ovat ilmoittautuneet anarkistit. Myös Leslien vanhempien autoa on tuhrittu.

Britannin kuningashuone puolestaan on huolissaan paparazzeista, jotka yrittävät kaikin keinoin saada kuvia pikkuprinssi Georgesta. Kuningashuone vetosi vain muutama päivä sitten, että pikkuprinssi jätettäisiin rauhaan. Hovin mukaan paparazzit ovat piileskelleet herttuaparin kodin tiluksilla.

Ilkivalta kohdistuu kuitenkin poliitikkojen koteja useammin esimerkiksi juutalaisten hautausmaita, moskeijoita, neuvostoaikaisia muistomerkkejä tai arkeologisia kohteita vastaan.

Myös henkilöihin kohdistetaan ilkivaltaa

Ruotsissa on nähty myös poliitikon henkilöön kohdistuvaa ilkivaltaa. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kakutettiin syksyllä 2013. Sama kohtalo on kohdannut myös kuningas Kaarle Kustaata, jonka päälle heitettiin kakku syksyllä 2001.

Poliitikkoja on toki heitetty muillakin esineillä kuin kakuilla: esimerkiksi tomaateilla, kananmunilla ja kengillä. Englannissa kananmunan heitolle on oma termikin: egging. Yksi tunnetuimmista munanheiton kohteita lienee Britannian työväenpuolueen Ed Miliband, jota päin viskottiin kananmunia lontoolaisella torilla elokuussa 2014. Itsenäisyyspuolue Ukipin puheenjohtaja Nigel Farage puolestaan sai raakaa munaa päähänsä Nottinghamissa toukokuussa 2014.

Ehkä kaikkein suosituin heittoväline poliitikkoja vastaan on kenkä. Tällekin ilmiölle on kehitetty englanninkielinen termi: shoeing. Esimerkiksi Hillary Clintonia heitettiin kengällä huhtikuussa 2014,kun hän puhui Kaliforniassa järjestetyssä tilaisuudessa. Clinton ehti kuitenkin väistää.

Myös presidentti George W. Bushia on saanut väistellä kenkiä. Irakilainen televisiotoimittaja heitti Bushia kengillään haukuttuaan presidentin ensin "koiraksi" arabian kielellä. Bush oli tuolloin viimeisellä vierailullaan presidenttinä Irakissa vuonna 2008.

Lisäksi Valkoisen talon alueelle on yritetty tunkeutua useita kertoja, ja välillä siinä on onnistuttukin. Osa Valkoisesta talosta jouduttiin evakuoimaan syyskuussa 2014, kun tunkeilija hyppäsi aidan yli ja pääsi rakennuksen sisäänkäynnille asti. Myös Obaman presidentinvaalikampanjoihin on liittynyt ilkivaltaa. Kampanjatoimistojen ikkunoiden läpi on muun muassa heitetty kiviä.

Lue seuraavaksi