1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Armi Toivanen: "Mitäpä jos lakkaisi vihaamasta tai pelkäämästä edes hetkeksi?"

Armi Toivanen puhuu intohimoisesti työstään ja elämänasenteestaan. Mika Kaurismäen, Vesa-Matti Loirin ja Peter Franzenin kanssa työskentelystä hän nautti.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

35-vuotias Armi Toivanen arvelee, että hänen iässään on tyypillistä pohtia esimerkiksi suhdetta vanhempiinsa ja tekemiään valintoja.

– Se menee aika myöhään, mutta silloin ollaan jo ihan oikeasti aikuisia. Ammennan tietysti roolityöhönkin omasta itsestäni, ja kun olen tyttären roolissa, niin siinä on jotain tunnistettavaa. Haen sitä tunnetta, kun on vanhempien kanssa ja taantuu lapsen tasolle, Toivanen kertoo.

Mika Kaurismäen elokuvassa Elämältä kaiken sain Toivanen näyttelee Tiinaa, joka on Vesa-Matti Loirin näyttelemän Urhon tytär. He päätyvät takaisin saman katon alle, ja Tiina heittäytyy uuteen elämäntilanteeseensa melkoisella vimmalla avomiehen ja tämän tyttären muuttaessa hänen mukanaan.

Heittäytymisen puolesta Armi Toivanen liputtaa valkokankaan ulkopuolellakin.

– Se voi olla jopa samaa, että halaa lasta, joka itsensä sisällä on. Jos näkisi itsensä pikkulapsena, niin voisi kysyä häneltä, että haluatko, että elämäsi on nyt tässä pisteessä kuin on, Toivanen pohtii.

– Heittäytyminen on sitä, että on hetki, jolloin pitää jättää menneet menneeksi, ja tajuta se hetki, että minä voin nyt olla se, joka joustaa. Mitäpä jos lakkaisi vihaamasta tai pelkäämästä edes hetkeksi? Sekin on heittäytymistä. Siitä seuraa aina väistämättä hyvää.

Näyttelemisestä "hyvää tunnetta"

Näyttelijän työstään Toivanen puhuu myös intohimoisesti, ja kertoo joskus jopa rupeavansa itkemään, kun kertoo jotain alaansa liittyvää.

Totta kai heitin sitä ihan läpällä, että tää tilanne on oikeesti ihan huikea, että olen hänen (Peter Franzenin) avovaimonsa valkokankaalla.

Armi Toivanen

– Mika Kaurismäen kanssa istuttiin iltaa, ja hänelle kuvailin sitä niin, että näytteleminen on minulle jollain tapaa olemassaolon ehto. Jossain vaiheessa olen kokenut sen näin, pakkomielteisestikin. En tiedä mihin jamaan joutuisin, jos en pääsisi näyttelemään.

– Näytellessä pääsen sellaiseen tilaan, joka tuottaa minulle valtavasti hyvää tunnetta. Minulla on aina helpottunut olo ja loputon kiinnostus näyttelemistä kohtaan, Armi Toivanen sanoo.

Työ arvostettujen kollegoiden kanssa

Mika Kaurismäen ohjauksessa Toivanen kertoo arvostaneensa ohjaajan tapaa ottaa näyttelijä huomioon. Peter Franzen, Toivasen avomies valkokankaalla, sen sijaan joutui kuvauksissa tottumaan Toivasen leikkimieliseen vitsailuun.

– Hänen piti alkuun ottaa vastaan vitsailuni koko siitä tilanteesta! Totta kai heitin sitä ihan läpällä, että tää tilanne on oikeesti ihan huikea, että olen hänen avovaimonsa valkokankaalla, Toivanen nauraa.

Vesa-Matti Loirin kanssa Toivanen kertoo löytäneensä yhteisen sävelen nopeasti käsikirjoitusta läpikäydessä.

– Tulin työpaikalle kohtaamaan kollegan, jota arvostan. Halusin Veskulle olon, ettei hän aisti minusta sellaista, että alan heti ottaa selfietä ja kertoa kuinka paljon häntä arvostan ja mitkä kaikki hänen tv-sarjansa muistan. Niille oli oma hetkensä sitten kuvausten ulkopuolella.