Unicef: Lähes 1 000 lasta kuollut tai haavoittunut Jemenin konfliktissa

Miljoonia ihmisiä on joutunut pakenemaan kodeistaan ja tartuntataudit sekä nälänhätä uhkaavat miljoonia lapsia.

Ulkomaat

YK:n lastenjärjestön Unicefin keskiviikkona julkaiseman raportin mukaan lähes 400 lasta on kuollut Jemenin konfliktissa sitten sen alkamisen viime maaliskuussa. Raportin mukaan kuolleiden määrä voi olla paljon korkeampikin.

Keskimäärin kahdeksan lasta kuolee tai vammautuu päivittäin raportin mukaan. YK:n mukaan lähes 2 000 siviiliä on kuollut ja yhteensä kuolleita on yli 4 300.

Lähes 600 lasta on haavoittunut ja lähes 400 alaikäistä on värvätty taistelemaan osapuolten riveissä. Molemmat konfliktin osapuolet värväävät teini-ikäisiä poikia taistelemaan joukoissaan. Monille heistä se on keino hankkia toimeentuloa perheelleen, Unicef sanoi.

Unicefin mukaan 1,3 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa taistelujen vuoksi. Järjestön mukaan lähes 10 miljoonaa lasta, noin 80 prosenttia maan alaikäisistä, on kiireellisen humanitaarisen avun tarpeessa.

Jemenin sairaanhoitopaikoista neljännes on jouduttu sulkemaan maaliskuun jälkeen ja lääkkeiden sekä lääkintätarvikkeiden puute haittaa pahasti vielä avoinna olevaa osaa maan terveydenhuollosta. Unicefin mukaan tartuntataudit uhkaavat miljoonia lapsia ja nälänhätä uhkaa todennäköisesti lähes kahta miljoonaa lasta.

Nälänhätä ja taudit uhkaavat lasten lisäksi myös muuta väestöä.

Saudi-Arabian johtama liittouma on taistellut Iranin tukemia huthi-kapinallisia vastaan maaliskuusta lähtien pyrkimyksenään palauttaa valtaan Jemenin syrjäytetty presidentti. Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet molempia osapuolia sodankäynnin sääntöjen rikkomisesta ja epäonnistumisesta siviilien suojelemisessa.

Lähteet: AP, Reuters