Kaliforniassa jo toinen mahdollinen ruttotartunta

Epäily on jo toinen mahdollinen tartunta osavaltiossa tänä vuonna. Yhdysvalloissa todetaan vuosittain noin seitsemän ruttotartuntaa.

Näkymä Yosemiten kansallispuistoon. Kuva: Kenny Karst / EPA

Kalifornian terveysviranomaiset ilmoittivat keskiviikkona, että he tutkivat jo toista mahdollista ruttotartuntaa. Aiemmin heinäkuussa Yosemiten kansallispuistossa vieraillut lapsi sairastui ruttoon ja viranomaisten mukaan henkilö, jota nyt tutkitaan tautiepäilyn vuoksi, oli myös vieraillut puistossa ja sen lähistöllä elokuun alussa.

Viranomaisten mukaan henkilö on kotoisin Georgian osavaltiosta, mutta mitään muita tietoja hänestä ei kerrottu. Myöskään hänen tämän hetkisestä voinnistaan ei annettu tarkempia tietoja, mutta viranomaisten mukaan he tutkivat "oletettua tautitapausta".

Ennen sairastumistaan henkilö oli vieraillut muun muassa Yosemitessa, mutta ei ole tiedossa, missä vaiheessa hän on saanut taudin. Puistossa vierailee noin 4 miljoonaa ihmistä vuosittain.

Heinäkuussa sairastunut lapsi on tervehtymässä, eikä kukaan muu seurueesta ole sairastunut.

Viranomaisten mukaan tartuntariski on pieni

Leirintäpaikka, jolla lapsi oli vieraillut, on viranomaisten toimesta suljettu myrkytystä varten. Toinen leirintäalue suljettiin maanantaina sen jälkeen, kun viranomaiset olivat löytäneet sieltä kaksi kuollutta oravaa, joilla molemmilla oli ruttotartunta. Myös tämä leiripaikka käsitellään tuholaismyrkyllä, jotta ruttobakteeria levittävät kirput kuolisivat. Leiripaikka pysyy suljettuna vajaan viikon ajan.

Viranomaisten mukaan terveysriski on kuitenkin pieni. Aiemmin tuholaismyrkyllä käsitelty leiripaikka on jo avattu uudelleen.

– Vaikka ruttoa on todettu villeillä jyrsijöillä Yosemitessa viimeisten viikkojen aikana, uhka ihmisten terveydelle on kuitenkin pieni. Leirialueiden myrkyttäminen ihmisten ja villieläinten suojelemiseksi tehtiin varovaisuuden maksimoimiseksi, Kalifornian terveysviranomaiset sanoivat tiedotteessaan.

Yhdysvalloissa keskimäärin seitsemän tapausta vuosittain

Tänä vuonna Yhdysvalloissa on todettu aiemmin kaksi muuta ruttotartuntaa, molemmat Coloradossa. Kumpikin tartunnan saaneista, teini-ikäinen nuori ja aikuinen, kuolivat tautiin.

Viranomaisten mukaan Yhdysvalloissa todetaan vuosittain keskimäärin seitsemän ruttotartuntaa. Tautia voidaan hoitaa muun muassa antibiooteilla, mutta sitä ei ole onnistuttu kukistamaan täysin. Yhdysvalloissa todetuista tartunnoista 80 prosenttia on paiseruttoa.

Pelkästään Kaliforniassa on todettu 42 tautitapausta sitten vuoden 1970. Näistä yhdeksän on johtanut kuolemaan.

Viranomaisten mukaan tauti on harvinainen, mutta he varoittavat ihmisiä silti pysymään etäällä jyrsijöistä, jotka useimmiten kantavat tautia levittäviä kirppuja. Tartunta ihmisestä toiseen on harvinainen.

Tautitapauksia todetaan ainakin joitakin vuosittain ympäri maailmaa. Viime vuoden lopulla ainakin 80 ihmistä sairastui ruttoon Madagaskarissa ja heistä ainakin 40 kuoli.