1. yle.fi
  2. Uutiset

Espanjan demarit tahtovat euroalueesta liittovaltion

Espanjassa sosialistipuolue vaatii euromaille yhteistä talous- ja veropolitiikkaa. "On aika luoda euroalueelle hallitus tavoitteena Euroopan liittovaltio", demaripuolue maalailee. Puolue julkisti ehdotuksensa samalla kun parlamentti hyväksyi Kreikan kolmannen tukipaketin.

Kreikan kriisi
Pedro Sanchez
Pedro Sanchez Keskustelemassa Kreikan kolmannesta tukiohjelmasta Espanjan parlamentisa 18. elokuuta Madridissa.Juan Carlos Hidalgo / EPA

Espanjan sosialistipuolue esittää euromaille talousministeriötä sekä budjettia, josta tuettaisiin talouskasvua ja heikoimpia jäsenmaita.

Ajatuksena näyttäisi olevan ainakin euromaiden välinen tai ehkä koko EU:n laajuinen tulonsiirtopolitiikka.

Ehdotus on ilmaisuiltaan osin sekava eikä kerro esimerkiksi sitä, miten varat tähän budjettiin kerättäisiin.

– Esitämme talous- ja veroliittoa, jolla olisi todellinen oma budjetti, sanoi sosialistien puheenvuoron parlamentin Kreikka-keskustelussa tiistaina käyttänyt Juan Moscoso.

Hän puhui myös "pohjoisen ylijäämätalouksista", joilta odotetaan "solidaarisuutta". Espanjassa sana pohjoinen viittaa kaikkeen Pyreneiden pohjoispuolella.

Budjetista tasoitettaisiin syklisiä kuoppia, tuettaisiin taloushankkeita sekä maksettaisiin kriisimaiden suurtyöttömyydestä kärsiville lisäavustuksia, sosialistit kaavailevat.

Samalla eläkejärjestelmät, minimipalkat ja yritysverotus tulisi yhdenmukaistaa siten, että eläkeikä, vähimmäispalkkataso ja alin yritysveroaste olisivat kaikissa maissa samat.

Puolue sanoo esityksensä nojaavan Ranskan sosialistihallituksen aloitteeseen, jota Italia tukee. Ranskan ja Espanjan sosialistien on määrä syyskuussa yhdistää ehdotuksensa ja viedä niitä eteenpäin.

Ranska tiettävästi tarjoaa keskusteluja valikoidulle euromaiden ryhmälle, johon kuuluu ainakin Saksa.

Espanjan Kreikka-tuki jo 34 miljardia euroa

Espanjan sosialistien mukaan Kreikan kriisi on saanut näkemään, että yhteisvaluutta ei kestä, ellei talouspolitiikkaa merkittävästi yhtenäistetä.

Espanjan parlamentti hyväksyi Kreikan kolmannen tukipaketin tiistaina lähes yksimielisesti. Espanjan osuus siitä on noin 10 miljardia euroa.

Kaikkiaan Espanjan Kreikka-vastuut nousevat jo noin 34 miljardiin euroon, mikä on kolmisen prosenttia bruttokansantuotteesta.

Tukipaketti hyväksyttiin äänin 297–20.

Kaikki vasemmisto-opposition edustajat tekivät kuitenkin selväksi, että he vastustavat talouskurin ja menoleikkausten politiikkaa.

Tukipakettia vastaan äänesti kommunistijohtoinen Izquierda Plural, suomeksi moniarvoinen vasemmisto. Sen mielestä Kreikkaa nöyryytetään, ja Kreikan velat pitäisi antaa anteeksi.

Sosialistit taas halusivat lisäksi humanitaarista apua Kreikalle, mutta hallitus kaatoi nämä esitykset enemmistöllään.

Seireenikutsut harhakuvia

Talousministeri Luis de Guindos painotti, että Kreikan lainaehdot ovat jo hyvin anteliaat: laina-aika on yli 30 vuotta ja korkotaso 0,5 prosenttia.

Hän antoi silti ymmärtää, että velkataakkaa tullaan vielä helpottamaan – ainakin, jotta Kansainvälinen valuuttarahasto IMF voi osallistua tukiohjelmaan.

De Guindos muistutti Kreikan jo päässeen talouskasvuun viime vuonna, kunnes Syriza-hallituksen valtaantulo romutti saavutetut tulokset.

– Populistiset seireenikutsut luovat vain harhakuvia, täyttymättömiä odotuksia ja sosiaalista tyytymättömyyttä, Espanjan omaa talouskriisiä hoitanut ministeri varoitti.

Espanjan talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna noin kolmen prosentin vauhtia, mutta parlamenttiin on nousemassa uusi radikaalipuolue Podemos, joka pitää Kreikan Syrizaa veljespuolueenaan.

Kyselyjen mukaan Espanja voi siirtyä vasemmistovaltaan tämän vuoden lopulla pidettävissä parlamenttivaaleissa. Sosialistipuolue toivoo syrjäyttävänsä oikeiston Podemosin tuella.

Hallitsevan oikeiston kansanpuolueen suosio on tosin hieman toipunut. Kansanpuolue ja uusi liberaalipuolue Ciudadanos saisivat tuoreimman kyselyn mukaan yhdessä noin 45 prosenttia. Vasemmistoryhmien yhteinen kannatus on kutakuinkin samalla tasolla.

Lue seuraavaksi