1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalainen tv-formaatti leviää maailmalla – nyt kuvataan Afrikassa

Suomessa ja Saksassa nähty tv-sarja Virittäjät saa pian myös englanninkielisen version. Formaatin kehittänyt kotkalainen tuotantoyhtiö kuvaa syksyllä Virittäjiä Etelä-Afrikassa.

Virittäjiä aletaan kuvata syksyllä Etelä-Afrikassa. Kuva: Aleksi Taponen / Yle

Kotkalaislähtöisestä Virittäjät -tv-sarjasta kuvataan jo kuudetta tuotantokautta. Loppua vauhdikkaalle sarjalle ei näy, mutta jokaiselle tuotantokaudelle on tuotava jotain uutta.

Tuoreimpia jaksoja on kuvattu tällä viikolla Kotkassa. Noin parin kilometrin mittainen Virittäjät-rata on rakennettu Kotkan kantasatamaan, ja se kulkee satamahallien lomassa ja jopa niiden läpi.

– Mietittiin jo kolmannen tuotantokauden aikoihin, että eikö rataa pystyisi tekemään autojen omassa ympäristössä. On tää täydellisen kivaa, myhäilee Mediatehdas Dakarin toimitusjohtaja ja Virittäjät-sarjan ohjaaja Pasi Riiali.

Aiemmin sarjaa on kuvattu Ahveniston ja Alastaron moottoriradoilla. Auto-ohjelmassa autoaan rakentaneet virittäjät tuovat ajoneuvonsa ex-formulakuski Mika Salon testiin. Salo ajaa autolla kierroksen ja arvostelee auton. Kauden päätteeksi Salo valitsee vuoden Virittäjän.

Englannin kieli avaa ovia

Suomen lisäksi formaatti on myyty Saksaan. Saksassa Virittäjiä on tehty kaksi tuotantokautta.

Syys-lokakuun vaihteessa sarjasta kuvataan sen ensimmäinen englanninkielinen versio Etelä-Afrikassa. Virittäjät-idean isä, ex-formulakuski Mika Salo on mukana myös Virittäjien englanninkielisessä versiossa.

Mediatehdas Dakar tuottaa englanninkielisen version yhdessä eteläafrikkalaisen Shoot Away Productions -tuotantoyhtiön kanssa. Riiali ja kollegansa Hannu Oksanen matkustavat itse Kapkaupunkiin valvomaan sarjan kuvauksia.

Oksasen mukaan uudella Virittäjät-versiolla on jo tilaaja; jaksojen on määrä olla valmiina esitettäväksi alkuvuodesta 2016. Myös nyt Kotkassa kuvattavat suomalaiset jaksot nähdään televisiossa ensi talvena.

Englannin kieli avaa ovia, sillä markkina-alue laajenee. Englanninkielistä tuotantoa on helpompi levittää globaalisti. Hannu Oksasen mukaan kiinnostusta on ollut etenkin Kauko-Idässä.

Virittäjistä on tehty jo yksi mobiilipeli. Nyt tekeillä on formaatin kylkeen toinenkin peli, sekä lisäksi verkkoyhteisö, joka kokoaisi samalle alustalle autojen virittäjiä eri puolilta maailmaa.