Tutkimus: Kahvinjuojilla muita parempi ennuste paksusuolisyövän jälkeen

Tuoreen tutkimuksen mukaan vähintään paksusuolen syöpä uusiutuu muita harvemmin niillä potilailla, jotka juovat päivittäin runsaasti kahvia.

terveys
Coffee being pured into a cup.
Jyki Lyytikkä / Yle

Paksusuolen syöpä saattaa uusiutua harvemmin potilailla, jotka juovat säännöllisesti kahvia. Yhteys selittyy mahdollisesti kahvin suotuisilla vaikutuksilla kehon insuliiniherkkyyteen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yhteys näkyy potilailla, jotka juovat vähintään neljä kupillista päivittäin. Verrattuna kahvia vierastaviin potilaisiin heidän syöpänsä palaa noin 40 prosenttia epätodennäköisemmin. Lisäksi heidän riskinsä menehtyä paksusuolen syöpään on noin 30 prosenttia pienempi.

Yhteys havaittiin myös potilailla, jotka joivat vain 2–3 kahvikupillista päivässä, mutta se oli heillä selvästi heikompi kuin yli neljä kuppia juovilla. Vain kupillisen päivässä juovilla ei havaittu yhteyttä lainkaan.

Tutkijat kaipaavat tuloksilleen lisätutkimusten varmistuksen ennen kuin paksusuolen syöpää sairastaville kannattaa suositella kahvia. Kahvia jo valmiiksi nauttivien potilaiden ei kuitenkaan kannata lopettaa kahvittelua ellei siihen ole hyvää syytä.

Tutkimukseen osallistui tuhat paksusuolen syöpään sairastunutta potilasta, joilta kyseltiin kahvinjuonnista tutkimuksen alussa, hoitojen aikana ja noin vuoden kuluttua uudelleen. Potilaiden paksusyöpä oli levinnyt imusolmukkeisiin, mutta ei laajemmalle. Tällaisista syövistä noin kolmannes uusiutuu.

Tulokset julkaistiin Journal of Clinical Oncology -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Uutispalvelu Duodecim