1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pitkäaikaistyöttömät työllistävät itseään osuuskunnissa – lait jääneet jälkeen kehityksestä

Osuuskunnan perustaminen ei suju aina ilman ongelmia. Esimerkiksi lakisääteisten verojen ja maksujen määrä tuntuu monista suhteettoman suurelta ja tulee usein yllätyksenä.

Kuva: Jussi Kallioinen / Yle

Osuuskunnat työllistävät entistä enemmän pitkäaikaistyöttömiä.

Esimerkiksi Omakotiliitto alkoi jo toistakymmentä vuotta sitten palkata työttömiä kotitalkkareiksi TE-keskusten tuella. Koska toimenkuva oli rajattu ja työpestit säädösten vuoksi lyhyitä, perustivat Turun seudun kotitalkkarit osuuskunnan ja jatkoivat töitä sen kautta.

– Työllisyystilanne on niin huono, että päätimme ottaa härkää sarvista kiinni ja työllistää itse itsemme, kertoo puheenjohtaja Timo Rauvala Osuuskunta Turun moniosaajista.

Suomessa toimii liki 5 000 osuuskuntaa, ja määrä on kasvanut rajusti 1990-luvun laman jälkeen. Turun seudulla osuuskuntatoiminta on vähäisempää kuin esimerkiksi Pirkanmaalla.

Jos haluamme 10 euroa tunnilta, joka on kohtuullista, joudumme laskuttamaan asiakkaalta 25 euroa.

Kari Hartikainen

Verojen ja maksujen määrä yllätti osuuskunnan

Osuuskunnan perustaminen ei aina suju ongelmitta. Toisinaan viranomaisetkaan eivät osaa auttaa osuuskunnan perustajia.

Työosuuskunnat toimivat itse jäseniensä työnantajina ja hoitavat palkanmaksun ja lakisääteiset velvoitteet. Verojen ja maksujen määrä yllätti Turun moniosaajat täysin.

– Jos haluamme 10 euroa tunnilta, joka on kohtuullista – sitä pienempi palkka olisi jo orjatyötä – joudumme laskuttamaan asiakkaalta 25 euroa, kertoo Kari Hartikainen Osuuskunta Turun moniosaajista.

Ennen olin vain kotona yksin. Tuntui kuin otsaan olisi liimattu kyltti: työtön. Nyt taas tuntuu, että olen jonkin arvoinen.

Johanna Vilkkinen

Osuuskunnissa työskentelevät pitkäaikaistyöttömät säästävät miljoonia veronmaksajien rahoja. Tekemätöntä työtä riittää, sillä esimerkiksi vanhukset tarvitsevat entistä useammin kotiapua. Lait ja asetukset ovat jääneet jälkeen osuuskuntamuotoisen yritystoiminnan huomioimisessa.

– Sijoitumme harmaalle alueelle. Emme ole varsinaisia palkansaajia emmekä yrittäjiä, Hartikainen sanoo.

– Ennen olin vain kotona yksin. Tuntui kuin otsaan olisi liimattu kyltti: työtön. Nyt taas tuntuu, että olen jonkin arvoinen. Tuntuu hyvältä olla töissä, Osuuskunta Turun moniosaajien jäsen Johanna Vilkkinen sanoo.