1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntijat: Yhteiskuntasopimus ei ratkaise Suomen ongelmia

Aamu-tv:ssä vierailleet talousasiantuntijat katsovat, että kilpailukyvyn parantaminen ei riitä Suomen taloustilanteen korjaamiseen.

Kotimaan uutiset
Signe Jauhiainen ja Lauri Kajanoja.
Millä keinoilla yhteiskuntasopimus vaikuttaisi kaikkein tehokkaimmin Suomen talouteen? Ja mitä tapahtuu jos sopimusta ei saada aikaiseksi. Tästä aamu-tv:ssä keskustelivat Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja sekä Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Signe Jauhiainen.

Yhteiskuntasopimus toteutuessaan ei ratkaisisi kaikkia Suomen talouden ongelmia, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut ekonomisti Signe Jauhiainen Pellervon taloustutkimuksesta. Jauhiainen painottaa, että Suomen kilpailukyvyn parantaminen vaatii monenlaisia toimia.

Samaa mieltä on Suomen pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, jonka mukaan kustannuskilpailukyvyn parantaminen on välttämätöntä, mutta se ei yksin riitä.

– Tarvitsemme rakenneuudistuksia, tarvitsemme julkisen velan kasvun pysäyttämistä. Nämä ovat niitä toimia, joilla koko kansantalous saadaan paremmalle tolalle, Kajanoja toteaa aamu-tv:n keskustelussa.

Yhteiskuntasopimuksen kohtalo ratkeaa tällä viikolla, kun työmarkkinajärjestöjen on määrä päättää, onko sopimuksen syntymiselle edellytyksiä.

– Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, niin sitten hallituksen pitää tarttua rivakasti toimeen ja ryhtyä toteuttamaan erilaisia rakenneuudistuksia, Jauhiainen sanoo.

Jauhiainen pohtii, että yhteiskuntasopimuksen kariutuminen saattaisi kannustaa hallitusta nopeampiin toimiin uudistusten eteenpäin viemiseksi. Jauhiaista myös epäilyttää, onko sopimus sellainen, joka uudistaa koko Suomen elikeinorakennetta ja synnyttää uusia yrityksiä sekä työpaikkoja.

– Tässä on vähän samanlainen logiikka kuin devalvaatiossa, että sillä pyritään parantamaan olemassaolevien yritysten kilpailukykyä, kun ennen kaikkea nyt Suomessa ehkä tarvittaisiin sellaisia toimia, joilla koko maan kilpailukykyä parannettaisiin sillä tavalla, että syntyisi uutta myytävää maailman markkinoille, Jauhiainen pohtii.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja yhteiskuntasopimuksen neuvotteluosapuolet tapaavat illalla.

Lue seuraavaksi