Pese pian! Tuore hiki irtoaa urheiluvaatteesta

Teknisen urheiluvaatteen pesuohjeessa seisoo pesulämpötilana luku 40, parhaimmillaan vain 30. Hikisen vaatteen peseminen pikapesussa on vain ensiapua.

ilmiöt
4H pyykkäystä
Yle / Vilma Hannén

Hikisten urheiluvaatteiden kanssa voi tehdä useita virheitä. Hikinen vaate, etenkin polyesteripohjaisista kuiduista valmistettu, tulisi pestä mahdollisimman "tuoreena", jotta bakteerit eivät jää muhimaan tekokuituiseen vaatteeseen.

Jos hikiset vaatteet pesee yhdessä muiden vaatteiden kanssa, voivat tuoksut ja bakteerit tarttua koko koneelliseen.

– Ehkä se isoin virhe on, että laittaa samaan koneeseen urheiluvaatteet ja muut vaatteet. Kun ne pestään erikseen, ollaan jo hyvällä tiellä, toteaa Keski-Suomen Marttojen toiminnanjohtaja Kati-Erika Timperi.

Urheiluvaatteiden pesuohjeissa neuvotaan pesemään vaatteet 40 asteessa tai jopa 30 asteessa. Kuumempaa pesua voi kokeilla – omalla vastuulla.

– Valmistajan osalta se varmaan osiltaan sitä, että vastuuta kierretään. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että yhtään urheiluvaatetta en ole pystynyt pilalle pesemään 60 asteessa, Timperi kertoo.

Vanha kunnon etikkakylpy pelastaa

Pikapesu ei toimi ratkaisuna kiireiselle ja hikiselle urheiluvaatteiden pesijälle.

– Se toimii ennemmin esipesuna. Jos ei jaksa pestä vaatetta etikassa, pikapesuun voi laittaa vähän etikkaa, Timperi sanoo lisäten, että urheiluvaatteet vaativat kuitenkin lopulta kunnon pesun.

Vaatteita pyykkinarulla kuivumassa.
Nopea kuivattaminen esimerkiksi ulkona lisää vaatteen käyttöikää. Tanja Perkkiö / Yle

Urheiluvaatetta voi liottaa vedessä, johon on lisätty noin ruokalusikallinen etikkaa litraa kohden. Jokaista vaatetta ei kuitenkaan etikkaan kannata upottaa.

– On muutama polymuovimuoto, jotka ei niinkään etikkaa siedä. Polyesteri ja jos on muuta, puuvillaa tai elastaania vaatteen seassa, ne kyllä kestävät etikkaa.

Vaatetta liotetaan hetki etikkaisessa vedessä, jonka jälkeen se heitetään pyykinpesukoneeseen normaalipesuun. Vaatteen kuin vaatteen saa kestämään käytössä paremmin, kun omistaa esimerkiksi urheilua varten useamman asukokonaisuuden, joita voi vaihdella tarpeen mukaan.

– Lisäksi olisi hyvä, että olisi aikaa tuulettaa vaatteita sekä kuivattaa pestyjä pyykkejä hyvässä tilassa, esimerkiksi ulkona, jotta kuivuminen on nopeaa.

Keski-Suomen Marttojen toiminnanjohtajaa Kati-Erika Timperiä haastatteli toimittaja Timo Hytönen.