1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sodan sydämestä elämän odotushuoneeseen – uutta vastaanottokeskusta odotetaan jo Hämeessä

SPR:n Hämeen piiri varautuu uuden vastaanottokeskuksen perustamiseen alueelle. Sekä Lammin että Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskukset ovat täynnä ja hätämajoituspaikkojen perustamisesta on olemassa alustavia suunnitelmia. Turvapaikanhakijoiden majoittaminen on hoidettava sopimusten mukaisesti, muistuttaa vastaanottokeskusten johtaja.

Kuva: Heidi Kononen / Yle

SPR:n Hämeen piiri koordinoi kahden vastaanottokeskuksen (Lammin ja Mänttä-Vilppulan) sekä Tampereen yksityismajoitusyksikön toimintaa. Vastaanottokeskusten yhteinen johtaja Minna Jussila sanoo, että nykyinen turvapaikanhakijoiden määrä on yllättänyt.

– Kesäkuussa arvioitiin tulijoiden vuosivauhdiksi vielä noin viittätuhatta. Arvioinnit lähtivät kohti kahdeksaatuhatta ja siitä yli vasta heinä-elokuun aikana. Kasvu ei ollut ennakoitavissa. Turvapaikanhakijoiden määrähän vaihtelee hyvin sattumanvaraisesti, maailman kriisit vaikuttavat. Ihmisten liikehdintää enenevässä määrin on meneillään ja sen ei odoteta kovin äkkiä edes laantuvan.

– Jo vuoden 2012 arabikevään aikaan odotettiin kovasti ihmisiä, mutta heitä ei koskaan tullut. Tässä aallossa käydään myös niiden tapahtumien seurauksia. Irakin tapahtumat tällä hetkellä varjostavat koko ajan näiden ihmisten elämää ja voi tulla pienikin juttu, mikä saa ihmiset lähtemään liikkeelle, Jussila kuvailee.

Uusi vastaanottokeskus Pirkanmaalle?

Maahanmuuttovirasto selvittää (siirryt toiseen palveluun) mahdollisuuksia avata alkusyksyn aikana neljä tai viisi uutta vastaanottokeskusta. Perustamisesta vastaavat käytännössä kunnat ja SPR, mutta sisäministeriö tekee lopulliset päätökset vastaanottokeskusten avaamisesta.

– Mänttä-Vilppula ja Lammi ovat täynnä, Mäntässä on 300 paikkaa ja Lammilla 250 paikkaa. Pirkanmaalla kartoitetaan ja pohditaan mahdollisten lisätilojen järjestämistä meidän SPR:n Hämeen piirin alaisuuteen, Jussila kertoo.

– Nyt on se hyvä tilanne, että ainakin Pirkanmaalla useampi kunta on ottanut yhteyttä Maahanmuuttovirastoon ja tarjonnut mahdollisia tiloja. Usein sitä toimintaa halutaan pyörittämään Punainen Risti. Jos kunnan ja Maahanmuuttoviraston puolesta asioissa päästään eteenpäin, niin me olemme valmiita toimintaan ja otamme haasteen vastaan nopeastikin.

Suomi ei vaikuta siihen, että turvapaikanhakijoita tulee, mutta palvelut tulee järjestää sopimusten mukaisesti, muistuttaa Minna Jussila.

– Meillä on ollut keskustelua nyt tietynlaisista hätämajoitustilojen järjestämisestä ja jopa uuden vastaanottokeskuksen perustamisesta, mutta ne ovat siis työn alla.

Jussilan mukaan asia selviää lähiviikkoina.

Tulijoilla traumaattisia kokemuksia

Vastaanottokeskuksen perustehtäviä ovat asiakkaiden majoittaminen ja heidän välttämättömistä sosiaali- ja terveyspalveluistaan huolehtiminen sekä ohjaus ja neuvonta, kertoo Minna Jussila.

– Asiakkaidemme tärkein prosessi Suomessa ja vastaanottokeskuksessa ollessa on se turvapaikkaprosessi. Muu on vähemmän tärkeää. Monet toivovat oleskelulupaa, mutta Maahanmuuttovirasto sen asian käsittelee ja päättää. Me vastaanottokeskuksissa emme ota roolia siinä, saako joku paikan vai ei.

Olen joskus kuvaillut tätä elämän odotushuoneeksi.

Minna Jussila

– Ihmismäärän lisääntyminen tietysti tuo painetta ja ruuhkauttaa prosesseja eli keskuksessa vietetty aika tulee olemaan pitempi kuin ennen ruuhkatilannetta. Perustehtävän osalta selvitään isoistakin asiakasmääristä tällä kuuden vuoden kokemuksella hyvin, Jussila kertoo.

Monilla tulijoilla on kova huoli kotimaahan jääneistä ystävistä, sukulaisista ja tutuista.

– Olen joskus kuvaillut tätä elämän odotushuoneeksi. Sitä on välitilassa määräämättömän ajan, ei tiedä, koska päätös tulee ja millainen se on. Päätöksen odottaminen on raskasta. Melkein päivittäistä täällä on myös huonojen uutisten kuuleminen kotimaasta.

– Paine ja stressi on kova, osa perheistä on saattanut kadota matkan varrelle tai kotimaahan, ihmisillä on tosi kovia taustoja ja traumaattisia kokemuksia. Traumaterapeuttimme sanoo, että Lähi-idän tapahtumat näkyvät asiakkaissa jo: täällä on ihmisiä sodan sydämestä.