Näkökulma: Syksyn sävel

Perjantaina lyödään alkutahdit syksyn poliittiselle konsertille. Jos yhteiskuntasopimus ajaa karille, torvet törähtävät mollivoittoisesti ja riitasointuja riittää.

Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Perjantaina pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pitää ratkaista, kannattaako yhteiskuntasopimusneuvotteluja jatkaa missään muodossa vai ottaako hallitus kontolleen miljardiluokan toimet talouden ja työllisyyden parantamiseksi.

Tänään työmarkkinapamput tapaavat Sipilän Kesärannassa. Asetelmat eivät ole kaksiset.

Viimeksi eilen suurimman palkansaajajärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly niittasi tiukasti, että duunarit eivät suostu kuittaamaan tavoitteeksi selkeää numeropohjaista tavoitetta: viiden prosentin yksikkötuokustannusten alennusta. Vastapuoli, EK ja Kuntatyönantajat, puolestaan haluavat selvän kirjauksen, eikä niille riitä vähempi kuin viisi prosenttia.

Lisäksi työnantajille on liuta muita vaatimuksia, jotka nostavat niskavillat pystyyn Hakaniemessä.  Listalta löytyy työajan pidennyksen lisäksi, lomarahojen puolitus, sairasvapaiden karenssit, julkisen sektorin lomat, pekkaspäivät ja arkipyhät. Etelärannassa on haistettu, että nyt on tuhannen taalan paikka pistää kaikki vuosikausia ajetut hankkeet ränniin.

Hallitus tuntuu olevan enemmän työnantajien kuin duunarien linjalla. Sipilä halusi jo ennen vaaleja nopean ratkaisun yhteiskuntasopimukseen. Homma piti hoitaa jo hallitusneuvottelujan ohessa. Siitä ei tullut mitään, eikä toinenkaan yritys onnistunut. Kolmas kerta toden sanoo, ehkä.

Palkansaajajärjestöt toisivat neuvottelupöytään työelämäkysymyksiä laajemmin ja haluaisivat keskustella tarkemmin muun muassa yritysten tuottavuudesta, investoinneista, työaikapankeista ja niin edelleen.

Kuvio on tuttu työmarkkinaneuvotteluista, mutta insinööri Sipilälle saattoi tulla yllätyksensä, että työmarkkinalaiva kääntyy hitaasti kuin tankkeri, jota höyhenellä ohjataan.

Insinöörin ja ratakiskon kohdatessa viisaampi taipuu.

Perjantaina pääministerin on sitten harkittava, kumpi on tärkeämpää, edetä pontevasti – ja aikailematta – alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vai antaa työmarkkinaosapuolille sittenkin lisää liekaa siinä toivossa, että lopussa kiitos seisoo.

Pelin puhaltaminen poikki jälleen kerran, olisi varmasti kollektiivinen pettymys. Se kiristäisi tunnelmaa paitsi työmarkkinoilla myös laajemmin poliittisesti. Oppositiossa itseään etsivä Sdp saisi heti uutta höyryä koneeseensa – kuten vihreät ja vasemmistoliitto ovat jo saaneet.

Syksyllä päälle kaatuvat vielä Kreikan tukipaketin pärskeet, paheneva Euroopan pakolaistulva, budjettiriihi rankkoinen leikkauspäätöksineen, sote ja muut juoksevat asiat. Silloin Sipilä tuskin kaipaa riesakseen vielä epävarmuutta ja sekavuutta työmarkkinarintamalle.

Insinööri, valtiovarainministeri Iiro Viinasen (kok.) aikana jo todettiin, että insinöörin ja ratakiskon kohdatessa viisaampi taipuu.

Saapa nähdä, miten käy loppuviikosta.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on politiikan erikoistoimittaja