1. yle.fi
  2. Uutiset

Hammasjonot venyvät vauhdilla – Työttömyys ajaa potilaat kunnan palveluihin

Hallitus suunnittelee nipistävänsä yksityisestä hammashoidosta maksettavia Kela-korvauksia alkuperäisiä aikeita enemmän. Se saattaa ajaa yhä useamman hammashoitoa tarvitsevan yksityiseltä puolelta julkiselle. Suomessa aikuisista noin puolet hoidattaa hampaansa yksityisellä, toinen puoli terveyskeskuksissa.

Kotimaan uutiset
Kuvassa hammaslääkäri työssään.
Tuuli Kuismin / Yle

Yksityisen hammaslääkärikäynnin Kela-korvausten pienentäminen voi kasvattaa kuntien hammasjonoja. Hallituksen budjettiesityksessä hammashoidon Kela-korvauksista ollaan leikkaamassa ensi vuonna 40 miljoonaa euroa. Hallitusohjelmassa puhuttiin alun perin 20 miljoonasta.

Yhdelle asiakkaalle korvauksen nipistäminen ei euroissa mitattuna tuo välttämättä suurta lisälaskua, mutta kauttaaltaan huonossa taloustilanteessa se voi olla laukaiseva tekijä siirtyä yksityiseltä puolelta julkiselle.

– Kyllähän se tarkoittaa sitä, että ihmisiä menee entistä enemmän terveyskeskusten jonoihin. Aikuisten hammashoidosta Suomessa noin puolet hoidetaan terveyskeskuksissa ja puolet yksityisellä, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry.

Jo tänä vuonna yksityisestä hammashoidosta maksettavia Kela-korvauksia on päätetty leikata 30 miljoonaa euroa. Vuosina 2009–2014 Kela korvasi hammashoitoa suunnilleen 120 miljoonalla eurolla vuosittain.

Hammaslääkäriliiton ennustelaskelman mukaan tänä vuonna korvataan noin 95 miljoonaa euroa, ensi vuonna enää 58 miljoonaa euroa.

Kelan mukaan yksityisellä käyvät pienituloisetkin

Tyypillinen hammaslääkärikäynti on suun perustutkimus ja yhden hampaan paikkaus. Kelan antaman esimerkkilaskelman mukaan yksityishammaslääkäri veloittaa tästä 220 euroa ja 11 euron toimistokulut eli loppulasku on 231 euroa.

Nykyään Kela-korvausta saa tästä 31 euroa eli omasta pussista pitää maksaa 200 euroa. Toimistokulujen osuuteen Kela-korvausta ei saa.

Jos hallituksen budjettiesityksen kaavailut toteutuvat, ensi vuonna 231 euron hammaslaskusta korvausta saisi noin 19 euroa eli itse pitäisi maksaa 212 euroa. Verrattuna nykytilanteeseen omavastuu kasvaisi 12 euroa.

Yksityishammaslääkäreiden perimä lasku perustutkimuksesta ja yhden hampaan paikkauksesta vaihtelee. Sen voi saada paikkakunnasta riippuen huomattavsti edullisemminkin, 130 eurolla. Kela korvaa hammashoitoa määrittelemiensä taksojen perusteella.

Hammaslääkäriliiton Pöyry muistuttaa, että usein hammashoidossa ei selviä yhdellä käynnillä. Keskimäärin vaaditaan kolme käyntiä, jolloin Kela-korvausten pienentäminen voi tuntua omassa kukkarossa.

Yksityisellä hammaslääkärillä käyminen mielletään usein rikkaiden etuoikeudeksi. Pöyryn mukaan Kelan tekemistä selvityksistä on ilmennyt, että yksityisellä käyvät kaikenlaiset kansalaiset.

– Kela on tehnyt selvitystä hammashoidon kävijäryhmistä. Jos heidät jaetaan viiteen tuloluokkaan, liki puolet kuuluu kolmeen alimpaan tuloluokkaan, eli yksityisessä hammashoidossa käy ihan kaikenlaisia kansalaisia. On selvää, että tämä tuen merkitys on suurin juuri kaikista vähävaraisimmille.

Suomessa terveyskeskuksissa hammashoito on ilmaista alle 18-vuotiaille.

Korvausten pienentäminen ei näy ihan heti

Kela-korvausten pienentämisen vaikutusta voi vain arvailla, mutta Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta arvoidaan, että se tuo paineita kunnalliseen hammashoitoon.

– Koko väestö ei käytä hammashoidon palveluita likimainkaan joka vuosi, eli vielä ensi vuonna vaikutuksia ei välttämättä ole. Pikkuhiljaa ne voivat alkaa näkyä, arvioi Vantaan suun terveydenhuollon vs. johtaja Pirjo Rissa.

– On selvää, että yhä useampi potilas, joka on tähän asti hakeutunut hammashoitoon yksityissektorille Kela-korvauksen turvin, ei voi sitä enää tehdä ja kysyntä julkisella sektorilla kasvaa, katsoo puolestaan johtava ylihammaslääkäri Merja Auero Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta.

Lue seuraavaksi