1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Virolaiselle suojelupoliisille 15 vuoden tuomio Venäjällä

Viron suojelupoliisin työntekijä Eston Kohver on on tuomittu 15 vuodeksi vankeuteen vakoilusta. Viron ulkoministeri tuomitsee oikeuden päätöksen laittomana.

Eston Kohver Kuva: RU1CR

Viron suojelupoliisin työntekijä Eston Kohver on tuomittu 15 vuodeksi vankeuteen Pihkovan alueoikeudessa Venäjällä. Syyttäjä oli vaatinut kuuttatoista vuotta.

Lisäksi Kohverille määrättiin 100 000 ruplan sakko.

Kohver joutui venäläisten vangiksi viime vuoden syyskuun 5. päivänä Viron ja Venäjän rajalla. Viron mukaan Kohver siepattiin Viron puolelta rajaa.

Venäjällä Kohveria pidettiin Lefortovon vankilassa Moskovassa, ja häntä vastaan nostettiin syyte muun muassa vakoilusta, laittomasta rajan ylittämisestä ja ampuma-aserikoksista.

Kohverille määrätty venäläinen asianajaja Jevgeni Aksjonov sanoi aamulla virolaiselle Postimees-lehdelle uskovansa, että Kohverin rangaistusta koventaa se, että hän ei ole tunnustanut.

Viron ulkoministeri Marina Kaljurand tuomitsi välittömästi oikeuden päätöksen laittomana ja vaati Venäjää vapauttamaan Kohverin ja palauttamaan hänet Viroon.

Virossa on arveltu, että Venäjä aikoo myöhemmin vaihtaa Kohverin johonkin lännessä vangittuun Venäjän vakoilijaan. Esimerkiksi Virossa istuu tuomiotaan Herman Simm, joka tuomittiin vakoilusta Venäjän hyväksi vuonna 2009.