Facebook on elintärkeä Syyriasta pakeneville – "Älypuhelin on ruokaa tärkeämpi"

Älypuhelin suojataan vaarallisen merimatkan aikana muovipussilla, koska se voi pelastaa elämän. Syyriasta pakenevat haluavat dokumentoida matkansa sekä perheilleen että muulle maailmalle.

Ulkomaat
Syyrialaisia pakolaisia saapuu Lesboksen saarelle.
Syyrialaiset pakolaiset ikuistavat saapumisensa Kreikan Lesboksen saarelle. Kuvan henkilöt eivät esiinny jutussa. EPA / KATIA CHRISTODOULOU

Wael on paennut Syyrian tuhotusta Homsin kaupungista kreikkalaiselle Kosin saarelle. Mukanaan hänellä on vain älypuhelin.

Torstaiaamuna Wael saapui sukulaistensa kanssa Turkin kautta Kreikkaan puhallettavalla veneellä.

– Puhelimet ja laturit ovat tärkeämpiä matkallemme kuin mikään muu, jopa ruokaa tärkeämpi, 32-vuotias Wael sanoo.

Syyriasta pakenevat käyttävät sosiaalista mediaa matkansa suunnitteluun ja tallentamiseen. Älypuhelin voi olla siirtolaiselle pakomatkalla elintärkeä.

Whatsapp yhdistää merivartiostoon, Viber perheeseen

Wael kertoo uutistoimisto AFP:lle, että hän laittoi älypuhelimensa muovipussiin suojatakseen sitä vedeltä. Waelin mukaan pakolaiset käyttävät sosiaalista mediaa matkallaan moneen eri tarkoitukseen.

Whatsapp auttaa saamaan yhteyden rannikkovartiostoon, joka voi applikaation avulla paikantaa pakolaisveneet. Viber-apin kautta syyrialaiset voivat ilmoittaa perheilleen, että he ovat päässeet turvallisesti perille.

– Emme voineet ottaa veneeseen mukaan mitään, siellä oli niin ahdasta. Mutta nämä puhelimet ovat kallisarvoisin omaisuutemme.

Wael perheineen kuuluvat niihin yli 135 000 pakolaiseen ja siirtolaiseen, jotka ovat saapuneet Kreikkaan tänä vuonna. Toisin kuin monet muut, he pääsivät perille.

– Olemme ottaneet kuvia matkan jokaisesta askeleesta ja lähettäneet ne perheillemme, Waelin serkku Raed kertoo.

Pako on uusi osa tarinaa

Raedin mukan sosiaalinen media on pakolaisille elintärkeä resurssi. Esimerkiksi Facebook-ryhmien kautta syyrialaiset voivat auttaa toisiaan ja jakaa neuvoja.

– Kukaan ei anna meille viisumeja, joten meidän on löydettävä vaihtoehtoja. Facebookissa me syyrialaiset autamme toisiamme.

Hän toivoo pääsevänsä Saksaan, jossa hän voi tehdä perheenyhdistämishakemuksen. Raed jätti jälkeensä vaimonsa ja puolivuotisen sairaan tyttärensä.

– On olemassa kokonaisia keskusteluja eri maista, ja mikä niistä sopii kullekin. Esimerkiksi Saksa on hyvä perheen yhdistämiseen ja Ruotsissa saa paperit heti, Raed sanoo.

Facebook-ryhmissä voi saada vinkkejä esimerkiksi siitä, missä kaupungissa kannattaa ilmoittautua poliisille, tai missä oleskeluluvan saa nopeinten. Joku saattaa kysyä hotellivinkkejä Belgradiin, toinen matkabudjetin suuruudesta.

– Haluamme auttaa toisiamme niin, etteivät salakuljettajat huijaa ketään. Aina kun joku löytää salakuljettajan, joka tarjoaa halvempaa hintaa, hänen numeronsa pannaan kiertämään, kertoo 22-vuotias Said, joka on paennut Damaskoksesta.

Syyriassa Said opiskeli tietotekniikkaa. Hän uskoo, että matka Eurooppaan on yhtä tärkeä dokumentoida, kuin kotimaan sisällissota.

– Me syyrialaiset otimme kuvia jokaisesta protestista ja jokaisesta verilöylystä. Emme aio lopettaa tarinoidemme jakamista. Pako on nyt osa tarinaamme.

Lähteet: AFP