Uusi menetelmä ennustaa munuaissyövän etenemistä

Munuaissyövän taudinkulku on vaihteleva. Uuden menetelmän ansiosta munuaissyöpäpotilaiden elinajanodotetta pystytään paremmin ennustamaan.

Tutkijat ovat kehittäneet menetelmän munuaissyövän etenemisen ennustamiseksi. Turun yliopistossa kehitetty menetelmä havaitsee geneettisiä tekijöitä, joilla on vaikutuksia esimerkiksi syöpäpotilaan ennusteen arvioinnissa.

Munuaissyövän taudinkulku on vaihteleva. Noin puolelle potilaista kehittyy etäpesäkkeitä leikkauksen jälkeen, mutta elinajanodote vaihtelee kuukaudesta yli 15 vuoteen.

Nykyiset leikkauksen jälkeiset ennusteet eivät ole riittävän tarkkoja ennustamaan taudin kulkua. Munuaissyövälle ei ole laajasti hyväksyttyjä geneettisiä ennustetekijöitä kuten esimerkiksi rintasyövässä.

Uusi menetelmä paljasti, että 152 geenin ilmentymä pystyy ennustamaan munuaissyöpää sairastavien potilaiden elinaikaa leikkauksen jälkeen.

– Tällä on suuri merkitys esimerkiksi sille, millä tavalla ja kuinka usein potilaiden tautia tulisi kontrolloidan leikkauksen jälkeen, sanoo syöpätautien erikoislääkäri Panu Jaakkola Turun yliopiston tiedotteessa.