1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ylen kysely: Suomalaiset nihkeitä työpäivän pidentämiselle – vain reilu kolmannes näyttää vihreää valoa

Suomalaisten enemmistö kannattaa hallituksen havittelemaa yhteiskuntasopimusta, mutta ääni muuttuu kellossa, kun aletaan puhua kipeimmistä keinoista. Kannatus työpäivän pidentämiselle ei ole Taloustutkimuksen mukaan lisääntynyt vuodentakaisesta, vaikka yleinen kriisitietoisuus näyttää lisääntyneen.

Kotimaan uutiset
Grafiikkaa
Yle Uutisgrafiika

Suomalaiset ovat enimmäkseen haluttomia pidentämään työpäiväänsä ja luopumaan lomarahoista. Taloustutkimuksen Ylelle tekemästä kyselystä käy ilmi, että 60 prosenttia suomalaisista suhtautuu enemmän tai vähemmän nihkeästi työpäivän pidentämiseen puolella tunnilla ilman, että palkka nousee.

Myönteisesti työpäivän pidentämiseen suhtautui 36 prosenttia vastaajista. Neljä prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Taloustutkimuksen mukaan samanlainen tulos saatiin myös vuosi sitten tehdyssä kyselyssä. Vaikka kansa siis kannattaa rakenteellisia uudistuksia ja on tietoinen talouskriisistä, saavutetuista eduista ei hevillä luovuta.

Lomarahat tärkeitä

Suomalaiset näyttävät tarraavan erityisen tiukasti lomarahoihin. Vastaajista 69 prosentti ilmoitti, ettei lämpene lomarahoista luopumiselle. Jopa 44 prosenttia vastaajista tyrmäsi ajatuksen täysin.

Vain 27 prosenttia vastaajista suostuisi luopumaan lomarahoista ”todennäköisesti tai ehdottomasti”.

Taloustutkimuksen mukaan kaikkein tiukimmin lomarahoista pitäisivät kiinni sellaiset vastaajat, jotka asuvat yhteensä noin 20 000 – 30 000 euroa vuodessa tienaavissa kotitalouksissa. Taloustutkimus kuvaa tällaisia kotitalouksia ”hieman alle keskituloisiksi”.

Lapsiperheille ja sinkuille lomarahoilla näyttää vastausten perusteella olevan muita kotitaloustyyppejä enemmän merkitystä.

Valmiutta joustoihin

Toisaalta suomalaiset näyttävät sisäistäneen talousongelmien vakavuuden. Selvä enemmistö, 76 prosenttia, kyselyyn vastanneista olisi ainakin jossain määrin valmis ottamaan käyttöön työaikapankin.

Työaikapankin idea on tasata työn kysynnän vaihteluita. Suomeksi sanottuna töitä tehdään paljon silloin kun niitä on, ja hiljaisina aikoina pidetään tavallista enemmän vapaita.

Myös ensimmäisen sairauslomapäivän palkasta luopumista kannattaa vastaajien niukka enemmistö. Vastaajista 52 prosenttia suostuisi ehdottomasti tai todennäköisesti ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuuteen. 45 prosenttia suhtautuu ainakin jossain määrin kielteisesti sairausloma-ajan palkkaan koskemiseen.

Arkipyhien siirtäminen viikonlopulle jakoi vastaajien mielipiteet melko tasan. Naiset suhtautuvat miehiä kielteisemmin arkipyhien siirtoon.

Hallituksen havittelemaa yhteiskuntasopimusta kannatti yleisellä tasolla 53 prosenttia vastaajista ja 21 prosenttia vastusti. 26 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa yhteiskuntasopimukseen.

Kyselytutkimusta varten haastateltiin puhelimitse ja netin välityksellä yli 1 100:aa ihmistä alkuviikon aikana. Kyselyn virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue seuraavaksi