Koira on tärkeä jahdille ja jahti koiralle

Suomessa on metsästäjiä, joilla ei ole mahdollisuutta pitää koiraa ja metsästyskoiria, jotka eivät pääse metsälle toteuttamaan viettejään. Sorsastamaan voi kuitenkin lähteä myös lainakoiran kanssa.

luonto
Noutava lintukoira on suureksi avuksi ammutun saaliin löytämisessä ja hakemisessa.
Mari Nupponen / Yle

Suomen Metsästäjäliittosuosittelee (siirryt toiseen palveluun)noutavan koiran käyttöä metsästäjän apuna sorsastuksen käynnistyessä. Suositukseen yhtyy myös Birdlife Suomi.

– Ilman koiraa on mahdollisen haavoittuneen sorsan löytäminen se hankala paikka. Sorsan löytäminen ilman koiraa on työlästä ja tietyissä olosuhteissa jopa mahdotonta, sanoo koulutuspäällikkö Ere Grenfors Suomen Metsästäjäliitosta.

– Kyllä koira sorsastukseen on niin ehdottoman hyvä apuri, ettei sitä voi kuin suositella.

Jahdin onnistumisen kannalta koira on tärkeä, mutta tärkeätä on jahtiin osallistuminen riistaviettiselle koirallekin.

– Aktiiviselle metsästyskoiralle on tärkeää, että se pääsee toteuttamaan viettejään ja vaistojaan siinä tehtävässä, mihin se on jalostettu. Se palvelee myös kaikkia siinä, että koiran energia ei pääse patoutumaan, vaan koira pääsee oikeaan toimintaan eikä pura sitä esimerkiksi ylimääräiseen haukkumiseen tai sohvan järsimiseen kotona, Grenfors sanoo.

Kaikki koirat eivät pääse metsälle

Suomessa on metsästyskortin lunastaneita henkilöitä yli 300 000. Metsästyskoirien määrää Metsästäjäliiton Ere Grenfors ei osaa äkkiseltään arvioida. Osa riistaviettisistä koirista asunee kuitenkin kaupunkioloissa ja osalla riistaviettisistä ihmisistä ei ole mahdollisuutta pitää samanhenkistä koiraa.

Juuri tähän ja omakohtaisesti koettuun toteamukseen havahtui myös nurmolainen Antti Mukari ja perusti metsästyskoiria välittävän yrityksen. Nyt Mukari pyrkii yritystoiminnallaan yhdistämään sellaiset koiranomistajat, jotka eivät itse pääse koiransa kanssa metsälle, ja sellaiset tahot, jotka lähtisivät jahtiin, mutta eivät omista metsästyskoiraa.

Mukarin välittämät koirat lähtevät jahtiin pääsääntöisesti omistajansa tai ohjaajansa kanssa.

– Näin siksi, ettei tule vahinkoja, ja koira tottelee parhaiten omistajaansa. Ihmiseltä tämä toiminta vaatii sosiaalisia taitoja myös, sillä tämä on sosiaalista kanssakäymistä. Ei siinä oikein önkköö voi olla, Antti Mukari sanoo.

Sorsastuskeli huonoimmasta päästä

Torstaina alkava sorsastus saa liikkeelle myös harvemmin metsästävät. Mukarin mukaan sesonkeihinkin riittää silti koiria välitettäväksi asti. Itsekin hän aikoo sorsastamaan, kunhan töiltä ennättää.

– 27 vuotta olen metsästänyt, enkä kertaakaan ole jättänyt väliin. Jos ei muuta niin iltalennolle yritetään, Mukari toteaa.

Sorsastuskeli on tosin pohjalaisapajilla tänä vuonna "huonoimmasta päästä".

– Kun on kirkas ja pilvetön taivas, sorsat lentää korkealla ja lymyää tiiviisti pusikoissa.