Venäjän rupla viralliseksi valuutaksi Itä-Ukrainassa

Ukrainan valuutan käyttö on ollut vaikeaa Itä-Ukrainan kapinallisalueilla. Ety-järjestö syyttää kapinallisia tarkkailijoiden toiminnan estämisestä.

Ulkomaat
Ruplan seteleitä.
Jens Buettner / EPA

Itä-Ukrainassa Luhanskin kapinallisalue ottaa Venäjän ruplan viralliseksi valuutakseen syyskuun alusta lähtien.

Asiasta ilmoitti Luhanskin ns. kansantasavallan johto, ministerineuvosto.

Se perustelee päätöstään raha- ja valuuttajärjestelmän vakauttamisella. Ukrainan oman valuutan, hryvnian käyttö on myös vähentynyt nopeasti.

Päätöksen mukaan Luganskin alueella palkat, eläkkeet ja muut sosiaalietuudet maksetaan ainoastaan ruplissa. Ministerineuvosto pitää silti auki mahdollisuuden, että maksuja voidaan suorittaa myös Yhdysvaltain dollareissa, euroissa ja hryvnioissa.

ETYJ: Toimintaamme haitataan

Itä-Ukrainan tulitaukoa tarkkaileva Ety-järjestö moittii sisällissodan molempia osapuolia toimintansa haittaamisesta.

– He estävät meitä pääsemästä tietyille alueille. He eivät päästä meitä läpi tiesuluistaan, sanoi tarkkailuoperaation varajohtaja Alexander Hug saksalaiselle Die Welt –lehdelle.

Hän moitti erityisesti kapinallisia, jotka pitävät tietoisesti tarkkailijat poissa suurelta osalta Venäjän ja Ukrainan välistä rajaa, joka kuuluu tarkkailukohteisiin.

Ukrainan kapinallisten ja armeijan väliset yhteenotot ovat kiihtyneet tämän viikon aikana. Hugin mukaan yhteenottoja on ollut paitsi entisissä polttopisteissä, Donetskissa ja Mariupolissa, myös uusilla alueilla.

Lähteet: Tass