1. yle.fi
  2. Uutiset

Politiikan toimittajat: Presidentti Niinistö ärsyyntyi veropakolaisista

Presidentti Niinistö on ärsyyntynyt ulkomaille muuttamista harkitsevista hyvätuloisista veropakolaisista, arvioivat politiikan toimittajat Ylen Ykkösaamussa. Onnistuminen tai epäonnistuminen yhteiskuntasopimusneuvotteluissa sävyttää politiikan ilmapiiriä pitkälle syksyyn, arvioi toimittajaraati. 

Kotimaan uutiset
Sauli Niinistö
Sauli NiinistöVesa Moilanen / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistön kommentti hyvätuloisista veropakolaisista puhututti politiikan toimittajia Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Niinistö totesi maanantaina Ilta-Sanomille, että veroja ulkomaille pakoon muuttavien kohdalla olisi kovin paikallaan, että kaikki jotka suunnittelevat näin jossain elämänsä vaiheessa tekevänsä kertoisivat siitä vähän etukäteen. Näin osaisimme karttaa, sanoi Niinistö.

Kommentti kertoo ärsyyntymisestä, pohtivat Iltalehden pääkirjoitustoimittaja Kreeta Karvala, Suomen Kuvalehden politiikan toimittaja Tuomo Lappalainen ja Ylen erikoistoimittaja Pekka Ervasti.

– Presidentin lausuntojahan ei perinteisesti Suomessa olla tulkittu, mutta oli presidentiltä aika kova kannaotto, että on olemassa osa kansaa, jota on syytä karttaa. Totta kai se että lähdetään veroja pakoon ja lähtijät ovat hyväosaisia, on moraalisesti arveluttavaa, mutta lausuntona se oli yllättävän kova, arvioi Ervasti.

Niinistö on aiemmin arvostellut mm. eläkeyhtiöiden johtajien bonuksia ja vedonnut hyvätuloisten kohtuuteen.

– Presidentti on johdonmukaisesti samoilla linjoilla. En usko että hänellä itselläänkään mitään sen konkreettisempaa on ollut mielessä, korkeintaan se että ehkä kutsuja linnan juhliin on turha tälläisten ilmoitusten jälkeen odottaa, totesi Lappalainen.

Nykyisessä taloustilanteessa tarvittaisiin yhteiseen hiileen puhaltamista, sanoi Karvala.

– Taloudellisesti näiden yritysjohtajien verovapaus on pieni summa. Moraalisesti se on tietysti iso asia. Ärtymyksen ymmärtää, mutta nyt ei kannattaisi luoda vastakkainasettelua, vaan hakea sitä yhteistä hiiltä, toppuutteli Karvala.

Yhteiskuntasopimus määrää syksyn tahdin

Työmarkkinajärjestöjen on määrä perjantaihin mennessä päättää osallistuvatko ne neuvotteluihin yhteiskuntasopimuksesta. Ykkösaamun politiikan toimittajien raati uskoo, että neuvotteluja jatketaan takarajan jälkeenkin, vaikka sopua asialistasta ei vielä syntyisi.

– Vaikka pääministeri vaatii että tavoitteiden pitää olla selkeät ja numeroiden pöydässä perjantaina, niin hallitus haluaa jatkaa neuvotteluja, vaikka sisältö olisi hieman epämääräisempi, uskoo Kreeta Karvala.

– Vielä ei ole kulunut sataakaan päivää siitä kun hallitus nimitettiin. Vaikka tämä hanke haudattaisiin, se nostetaan sieltä suosta vielä myöhemmin.

Yhteiskuntasopimus säteilee poliittiseen päätöksentekoon laajemminkin, arvioivat politiikan toimittajat.

– Siitä riippuu mihin suuntaan asiat lähtevät menemään. Prosessin täytyy jatkua, muuten tilanne kärjistyy ja politisoituu, arvioi Pekka Ervasti.

Jo samalle lähtöviivalle pääseminen vaatii kuitenkin että jonkun täytyy joustaa, pohtivat Karvala, Ervasti ja Lappalainen.

– Politiikassa halutaan nopeasti tuloksia ja hallituksella on kova näyttämisen tarve. Työmarkkinoilla taas mitään ei tapahdu nopeasti. Toiset puhuvat viikoista, toiset vuosista. Tämänkin kuilun yli pitäisi päästä, sanoi Tuomo Lappalainen.

Lähteet: Yle

Lue seuraavaksi