Venäjän yksityispankit pitävät lainaustoiminnan käynnissä ja ansaitsevat suuria summia

Pienet yksityispankit ovat lojaaleja Kremlille, mutta eivät yhtä likeisissä suhteissa kuin pakotteiden kohteiksi joutuneet pankit.

talous
Promsvyazbankin pääkonttori kuvattuna Moskovassa elokuussa 2006.
Promsvyazbankin pääkonttori kuvattuna Moskovassa elokuussa 2006.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjän yksityispankit kukoistavat länsimaiden asettamien pakotteiden ansiosta. Samaan aikaan, kun valtiota lähellä olevat pankit, kuten Sberbank, VTB, Bank Rossiya ja Gazprombank ovat vaikeuksissa pakotteiden takia, Venäjän suuryritykset ovat joutuneet kääntymään pienehköjen, mutta pakotteista vapaiden yksityispankkien puoleen.

Uutistoimisto Reutersin analyysissä nostetaan esiin varsinkin neljä pankkia, jotka ovat moninkertaistaneet lainoitustoimintansa runsaassa vuodessa.

FC Otkritie, Promsvyazbank, Credit Bank of Moscow ja B&N Bank olivat muutama vuosi sitten pieniä toimijoita. Nyt ne ovat käyttäneet hyväkseen Venäjän keskuspankin luottoja ja toimineet välikäsinä, kun maan kansainväliset yritykset ovat maksaneet ulkomaisia velkojaan.

Esimerkiksi Otkritien myöntämien lainojen määrä on kasvanut vuodessa lähes kolminkertaiseksi 2,7 biljoonaan ruplaan, eli noin 40 miljardiin euroon.

Yksityispankit ovat lojaaleja Kremlille, mutta toisin kuin pakotteiden kohteiksi joutuneet valtionpankit, niiden johtajat eivät ole yhtä läheisissä suhteissa Venäjän ylimmän johdon kanssa.

Venäläisyrityksillä lankeaa syyskuussa maksuun suuri määrä ulkomaisia lainoja ja analyytikot ovat pohdiskelleet, miten ne voivat suoriutua velvoitteistaan, koska ne eivät saa rahaa pakotteita asettaneilta talousmahdeilta. Keskuspankilta rahoitusta saavat yksityispankit voivat tulla apuun. Ne voivat tukea sellaisia yrityksiä, jotka eivät ole pakotteiden kohteita, mutta jotka ovat hyvissä väleissä Kremlin kanssa.

Lähteet: Reuters