Lasten leikittämistä, vaatteita, rahaa – näin voit auttaa pakolaisia

Suomessa vapaaehtoiset ovat leikittäneet vastaanottokeskusten lapsia, vetäneet liikuntaa ja auttaneet arjessa. Joillakin paikkakunnilla vastaanottokeskukset kaipaavat myös vaatteita ja tavaroita. Kriisialueilla oleville pakolaisille tavallisten suomalaisten apu menee parhaiten avustusjärjestöjen rahalahjoitusten kautta.

Kuva: Yle

Pakolaiskriisi Välimerellä kasvaa. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan pakolaisia ja siirtolaisia on tänä vuonna tullut Välimeren yli jo 265 000. Koko maailmassa kotinsa jättäneitä on arviolta 60 miljoonaa. Suomen vastaanottokeskukset eivät riitä tänne saapuville turvapaikanhakijoille.

Tavalliselle kansalaiselle helpoin auttamiskeino on usein rahan lahjoittaminen Suomessa toimiville avustusjärjestöille.

– Vaikka se olisi yksi euro, silläkin on merkitystä, kun niitä euroja kertyy paljon, yhteyspäällikkö Katriina Kong Kirkon Ulkomaanavusta sanoo.

Jos haluaa auttaa Välimeren pakolaisia ja siirtolaisia, monen suomalaisen avustusjärjestön kautta lahjoitusrahat kulkevat varsinkin sinne, mistä pakolaisiksi lähdetään, esimerkiksi Syyriassa oleville pakolaisille.

– Kannattaa auttaa siellä, mistä ihmiset lähtevät hädän takia. Apu on elämää pelastavaa toimintaa eli suojaa, ruokaa, vettä ja terveydenhuoltoa, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun koordinaattori Linda Karvinen sanoo.

Välimeren pakolaisten auttamiseksi SPR:n katastrofirahastosta on mennyt rahaa myös Italian Punaiselle Ristille sekä vapaaehtoistoimintaan Suomessa. Tällä hetkellä pakolaiskriisin polttopisteessä olevan Kreikan tilannetta Punainen Risti arvioi parhaillaan.

Esimerkiksi Unicefin ja Kirkon Ulkomaanavun kautta rahalahjoitukset menevät ennen kaikkea kriisialueilla, lähtömaissa olevien ihmisten auttamiseen. Yksityisten lahjoittamaa rahaa Välimeren pakolaiskriisin hoitoon menee myös esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n ja Suomen World Visionin kautta.

Suomen turvapaikanhakijat tarvitsevat vaatteita

Yksityisten ihmisten lahjoittamia vaatteita tai muita tarvikkeita suuret Suomessa toimivat avustusjärjestöt eivät esimerkiksi Kreikkaan saapuville pakolaisille lähetä. Järjestöt hankkivat kriisialueille tarvikkeita keskitetysti ja tarkasti tarpeiden mukaan.

Suomeen tuleville turvapaikanhakijoille puolestaan voi lahjoittaa vaatteita ja tavaroita. Oman alueen avuntarpeesta kannattaa kysyä esimerkiksi Punaisen Ristin paikallisosastoilta tai suoraan vastaanottokeskuksista.

Helsingin vastaanottokeskuksen johtaja Leena Markkanen kertoo, että vaatelahjoituksia tuodaan Helsingissä Punavuoren ja Kallion toimipisteisiin koko ajan. Sekä lasten että aikuisten vaatteille on tarvetta.

– Syksyllä talvivaatteita tarvitaan paljon. Toivomus on, että ne olisivat hyväkuntoisia.

– Jotkut soittavat ja hankkivat meille sitä, mitä kulloinkin tarvitaan. He keräävät esimerkiksi vauvanvaatteita tuttaviltaan, Leena Markkanen sanoo.

Helsingin vastaanottokeskuksissa tarvitaan myös leluja. Joillakin paikkakunnilla turvapaikanhakijoilla on Markkasen mukaan tarvetta myös esimerkiksi ruuanlaittovälineille.

Tukiperheitä, kielikerhoja, arjen apua – vapaaehtoistyölle on tarvetta

Suomeen tulevia turvapaikanhakijoita voi auttaa myös antamalla omaa aikaansa. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti kannustaa ihmisiä ottamaan yhteyttä lähimpään SPR:n piiriin.

– Vapaaehtoistyö on usein toimintaa, jossa pakolaiset saavat kontakteja ja yhdessäolemista. Esimerkiksi kielikerhoja, läksyhelppi, kansainvälisiä klubeja, yhdessä toimimista ja auttamista arjessa, kansainvälisen avun koordinaattori Linda Karvinen SPR:stä luettelee.

SPR:n kautta voi lähteä myös vapaaehtoiseen ystävätoimintaan tai tukiperheeksi, joka auttaa Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita lentokentältä lähtien.

Myös Helsingissä Kallion ja Punavuoren vastaanottokeskuksissa vapaaehtoisten työpanos on tervetullutta. Vapaaehtoistyöntekijät ovat esimerkiksi ohjanneet katutanssia ja muuta urheilua. SPR:n vapaaehtoiset ovat pyörittäneet lapsille kerhoa. Omia ideoita auttamisen keinoista kannattaa tarjota, rohkaisee Helsingin vastaanottokeskuksen johtaja Leena Markkanen.

– Kuka tahansa voi tarjota apua.

"Voi auttaa vaikuttamalla omaan ystäväpiiriin"

Yksittäinen ihminen voi auttaa myös nostamalla pakolaiskriisin puheenaiheeksi, muistuttaa Kirkon Ulkomaanavun yhteyspäällikkö Katriina Kong.

– Voi auttaa vaikuttamalla omaan ystäväpiiriinsä niin, että kaikki ymmärtävät voivansa auttaa pienelläkin summalla. Tavallinen ihminen voi auttaa seuraamalla uutisia ja pitämällä asiaa esillä, ettei asia unohdu, Katriina Kong toteaa.