Natunen Talvivaara-käräjillä: Kipsisakka-altaan vuoto romutti suunnitelmat

Talvivaaran kaivoksen kipsisakka-altaan vuoto oli kohtalokas myös toimitusjohtajana olleelle Harri Natuselle. Hallitus ilmoitti hänelle sen jälkeen pestin päättymisestä. Alueella oli aloitettu jo kehitystoimenpiteitä, mutta ne jäivät allasvuodon takia kesken.

Talvivaara
Harri Natunen käräjäoikeuden aulassa.
Miia Roivainen / Yle

Kainuun käräjäoikeus sai keskiviikkona päätöksen neljän vastaajan kuulemiset. Kaivosyhtiön johdossa toimineita syytetään törkeästä ympäristön turmelemisesta. He kaikki ovat kiistäneet syytteet.

Toimitusjohtajana vuonna 2012 reilu puoli vuotta toiminut Harri Natunen kertoi, että hänellä oli tavallaan kaksi toimitusjohtajan roolia.

– Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj ja Talvivaara Sotkamo Oy, Natunen luonnehti.

Natunen vietti muutamia viikkoja ennen toimitusjohtajaksi nimittämistään aikaa Sotkamossa tutustumassa alueeseen.

– Vesitilanne oli haasteellinen, muttei sitä pidetty kovin merkittävänä. Sitten tuli sateinen kesä.

Natusen tietoon tuli, että alueen pikkujärvissä oli kerrostuneisuutta ja niiden pohjissa muun muassa kohonneita sulfaattipitoisuuksia.

– Uskottiin kovasti, että tilanne luontaisesti oikenee, Natunen kertoi oikeudessa.

Kohtalokas kipsisakka-allas

Harri Natusen asianajaja pyysi päämiestään kertomaan kipsisakka-altaan vuodosta vuoden 2012 marraskuussa.

– Joka paikka oli loppukesästä täynnä, avolouhos ja altaat. Jostain piti löytää lisää kapasiteettia. Uuden altaan rakentaminen oli mahdotonta. Ainoana vaihtoehtona oli kipsisakka-altaan korotus, joka oli ympäristöluvan mukainen, Natunen kertoi ja lisäsi, että töitä tehtiin hyvässä uskossa ja kaikki voimat käytettiin siihen, että löydetään keinot vesitaseen hoitamiseen.

Ainoana vaihtoehtona oli kipsisakka-altaan korotus, joka oli ympäristöluvan mukainen, Natunen kertoi ja lisäsi, että töitä tehtiin hyvässä uskossa ja kaikki voimat käytettiin siihen, että löydetään keinot vesitaseen hoitamiseen.

Harri Natusen toimitusjohtajuus päättyi kipsisakkavuodon jälkeen.

– Hallitus kokoontui ja sen jälkeen ilmoitettiin, että pesti on päättynyt.

Kokouksissa näyttäytymässä

Harri Natunen luonnehti, että viranomaiset olivat täysin tietoisia hänen aikanaan tehdyistä ratkaisuista.

– Olen muutaman kerran osallistunut keskusteluihin ja palavereihin lähinnä naamaa näyttääkseni, Harri Natunen kertoi omasta suhteestaan Kainuun ELY-keskukseen.

– Minulle kerrottiin, että yhteistyö toimi hyvin ja tietojen vaihto oli molemminpuolista. Ratkaisuilla päästiin hyvin eteenpäin.

Harri Natunen ei koe, että ympäristölupaa olisi rikottu tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta, kuten syytteessä on kuvattu.

– On vaikea hyväksyä tahallisuutta tai huolimattomuutta siinä työssä. Mukana on ollut äärimmäisen asiantuntevia ihmisiä. Meillä oli kaikki paras asiantuntemus. Veikkaan, että ulkopuolelta olisi ollut vaikea löytää parempaa.

Natunen lisäsi, että erilaisia kehitystoimenpiteitä oli aloitettu, mutta työ jäi kesken allasvuodon takia.

– Allasvuoto romautti suunnitelmat.

Mapillinen tarkkailuarvoja

Syyttäjien vastakuulustelussa Harri Natunen kertoi olleensa molempien yhtiöiden, Talvivaaran Kaivosyhtiö Oyj:n ja Talvivaara Sotkamo Oy:n toimitusjohtaja.

– Toimitusjohtaja vastaa hallitukselle ja esimies on hallituksen puheenjohtaja eli Pekka Perä, Harri Natunen kertoi ja lisäsi, että puheenjohtajaan yhteydenpito tapahtui käytännössä hallituksen kokouksessa.

Istuntopäivän päätteeksi Pekka Perän asianajaja toi esille arkistomapin, johon on kirjattu muun jätteen jakeiden tarkkailusta mittaustietoja, joista hän tiedusteli Natuselta.

– Näitä uusia todisteita lähetettiin viime maanantaina, vaikka syyte on nostettu syyskuussa 2014, kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala kritisoi ja lisäsi, etteivät syyttäjät ole pystyneet paneutumaan aineistoon vielä tarkasti.

– Mahdollisten tarpeellisten lisätutkimusten kynnys on suhteellisen korkea, kihlakunnansyyttäjä Vakkala totesi istuntopäivän päätteeksi.

Kainuun käräjäoikeus paneutuu torstaina aamupäivällä muun muassa todisteisiin. Todistajien kuuleminen pyritään aloittamaan puolen päivän aikaan.