Idea ikäihmisten yhteisöasumisesta leviää – yhdistys tavoittelee kerrostaloa Kokkolaan

Oma asunto, yhteisinä muun muassa ruokasali ja kirjasto. Arjen puuhat hoituvat yhdessä naapurien kanssa. Tällaista elämää suunnittelee kokkolalainen Aktiivisen asumisen yhdistys, jonka haaveissa on saada kahdenkymmenen huoneiston asuintalo. Tällainen asumismuoto ei ole toistaiseksi kovin yleistä, tiettävästi Helsingistä löytyy kaksi vastaava yhteisöä.

Havainnekuvassa suunniteltu talo erottuu kattoon rakennetuista ulosvedoista. Kuva: Lakea Oy

Tällä hetkellä kymmenestä jäsenestä koostuva yhdistys tavoittelee joukkoonsa saman verran lisää osakkaita tulevaa asumistaan ja elämäänsä suunnittelemaan.

Kun tulevat asukkaat saaneet yhteiset ideansa pakettiin, mukaan astuu rakennusyhtiö Lakea Oy, joka suunnittelee ja rakentaa Kokkolan keskustaan Niemenkulmaan kerrostalon. Se räätälöidään asukkaiden tarpeisiin.

Tällä hetkellä korttelin kaavoitus on kesken. Jos asiat sujuvat toivotulla tavalla, talo on muuttovalmis vuonna 2018.

Yhteisöllisyydestä voimaa vanhuuteen

Puheenjohtaja Anne Puusaari summaa hankkeen tavoitteen.

– Kuinka voin yhdessä toisten kanssa huolehtia itsestäni niin että en ole yhteiskunnalle ongelma vaan voimavara.  Haluamme luoda asuinpaikan, jossa koko talo voi olla koti ja asuinyhteisö perhe.

Yhteisöllisessä asumisessa asukkaat asuvat omissa huoneistoissaan, mutta hoitavat perusasiat, kuten ruuanlaiton ja arkiset palvelut yhdessä. Suuremmat siivoukset ostetaan. Yhteisiä tiloja voivat olla esimerkiksi ravintola-ruokasali, saunatilat, jumppatilat ja kirjasto.

Tällä hetkellä Suomessa toimii pari vastaavaa yhteisöä  yhteisöä. Mallia Kokkolaan on haettu helsinkiläisestä Loppukiri-yhteisöstä. (siirryt toiseen palveluun)