1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Putin: Krimillä sabotöörejä ja kumouksellisia

Putinin mukaan ulkomaiset voimat pyrkivät tekemään Krimillä sabotaaseja ja estämään alueen kehitystä.

Ukraina
 Vladimir Putin vierailee kadettikoulussa Sevastopolissa
Vladimir Putin vieraili kadettikoulussa Sevastopolissa keskiviikkona.Alexei Nikolsky / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin uskoo, että Venäjän haltuunsa ottamalla Krimin niemimaalla toimii ulkomailla koulutettuja sabotöörejä.

Putin osallistui Sevastopolissa järjestettyyn turvallisuusseminaariin, jossa mukana olivat myös muun muassa pääministeri Dmitri Medvedev, Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteeri Nikolai Patrushev sekä Venäjän ja Krimin turvallisuusjohtoa.

– On ilmeistä, että niemimaalla vallitsee ulkomaisten, tilannetta tavalla tai toisella horjuttamaan pyrkivien voimien muodostama uhka. Ne joko pelaavat nationalismikortilla tai – käyttäen hyväkseen viranomaisten niitä tai näitä virheitä, möhläyksiä tai tehottomia toimia – ohjaavat kansalaisten oikeutettuja huolia tuhoa aiheuttavaan suuntaan, Putin pohdiskeli.

– Eräät pääkaupungit puhuvat avoimesti tästä aiheesta; tarpeesta suorittaa kumouksellisia toimia. Niissä tarvittavia rakenteita valmistellaan, samalla kun henkilöstöä värvätään ja koulutetaan sabotaaseja ja radikaalin propagandan levittämistä varten, presidentti jatkoi.

Putinin mukaan näillä toimenpiteillä yritetään horjuttaa tilannetta, haitata tavallisten ihmisten elämää ja estää alueen sosiaalista ja taloudellista kehitystä.

– On välttämätöntä huomioida nämä riskit ja reagoida niihin asiaankuuluvalla tavalla, niin paikallisella kuin liittovaltionkin tasolla, Putin tiivisti.

Putin ei täsmentänyt, minkä maiden hän arveli lähettäneen Krimille sabotöörejä.

Lähteet: Tass

Lue seuraavaksi