Asumismenot kasvavat huomattavasti tulevina vuosina

Pellervon taloustutkimuksen mukaan hallituksen kaavailemat muutokset lisäävät asumismenoja selvästi. Jos yhteiskuntasopimusta ei saada aikaan, asumismenojen korotus voi olla jopa 8 prosenttia.

talous
Kaukolämpöä tuottavia lämpöpumppuja Ekokemin laitoksella Riihimäellä
Energiaveroihin kaavailtujen muutosten vuoksi kaukolämmön hinta tulisi nousemaan.Ville Välimäki / Yle

Asumismenot vievät seuraavina vuosina yhä suuremman siivun kansalaisten kukkarosta, ennustaa Pellervon taloustutkimus. PTT:n mukaan vuosina 2015–2019 asuminen kallistuu enemmän, kuin mitä ihmisten käytettävissä olevat tulot lisääntyvät.

PTT laskee, että vuoteen 2019 asti vuokra-asujien asumismenot lisääntyvät keskimäärin noin kolme prosenttia vuodessa, omistusasujilla 3,8 prosenttia ja lapsiperheillä noin 3,4 prosenttia. Velattomien eläkeläisten asuntomenot kasvavat 4,0 prosenttia vuodessa.

Samaan aikaan palkansaajien nettotulot lisääntyvät keskimäärin noin kahden ja eläkeläisten 1,6 prosentin vuosivauhtia.

PTT:n mukaan asumismenojen kasvu johtuu pääasiassa kiinteistö- ja energiaverotuksen kiristyksistä. Myös korkojen ja vuokrien ennustetaan nousevan, mikä lisää asumisen kustannuksia. Mikäli yhteiskuntasopimusta ei synny, hallitus on suunnitellut poistavansa myös asuntolainan korkovähennyksen.

– Jos asuntolainan korkovähennysoikeus poistetaan, niin sen vaikutukset vuositasolla ovat 300–500 euroa asumismuodosta riippuen, arvioi Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Veera Holappa.

Kovimmat korotukset pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudulla asumismenot ovat selvästi suuremmat kuin muualla Suomessa. PTT:n laskujen mukaan Helsingissä lapsiperhe maksaa omasta kerrostaloasunnosta keskimäärin 2 100 euroa kuukaudessa. Esimerkiksi Raumalla vastaavan asunnon kuukausikulut ovat 1 040 euroa.

Ero asumismenoissa johtuu erityisesti lainanlyhennyksen määrän vaihtelusta kaupungeittain. Jos lainanlyhennystä ei oteta huomioon, asumismenot vaihtelevat kaupungista toiseen noin 400–600 euroa.

– Pääkaupunkiseudulla vaikutuksia tulee myös kiinteistöverotusten kautta voimakkaammin. Helsingissä tonttien ja maapohjan arvot ovat korkeampia kuin muualla maassa, Suomen Kiiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen kertoo.

– Toisena tekijänä vaikuttaa lämmitysratkaisut. Erityisesti Helsingissä kaikki kerrostalot ja merkittävä osa rivitaloista sekä pientaloista on kaukolämmön piirissä. Energiaveroihin kaavailtujen muutosten vuoksi kaukolämmön hinta tulisi nousemaan, Hiltunen lisää.

PTT:n mukaan pääkaupunkiseudulla sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan lapsiperheen asumismenot ovat keskimäärin 1 700 euroa kuukaudessa. Kouvolassa vastaavan perheen asumismenot ovat yli 1000 euroa edullisemmat (830 euroa/kk).

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan velattoman eläkeläispariskunnan kuukauden asumismenot vaihtelevat vuonna 2015 Helsingin 480 euron ja Oulun 370 euron välillä.