Britannia ja Ranska lisäävät yhteistyötä Calais’n siirtolaisongelman ratkaisemiseksi

Maat perustavat Calais’iin yhteisen komentokeskuksen, lisäävät poliisien määrää kaupungissa sekä muita turvatoimia kanaalitunnelin ympäristössä.

Ulkomaat
Siirtolaiset kävelevät radan vieressä Ranskassa.
Siirtolaiset pyrkivät kohti Englannin kanaalin ali kulkevan junan terminaalia Ranskan Frethunissa tiistaina. Philippe Huguen / AFP

Britannia ja Ranska ilmoittivat torstaina uusista keinoista Calais’n siirtolaisongelman ratkaisemiseksi. Tuhannet Britanniaan pyrkivät siirtolaiset ovat leiriytyneet ranskalaiseen rannikkokaupunkiin ja yrittävät päästä Britanniaan sieltä lähtevän kanaalitunnelin kautta.

Britannian sisäministeriö sanoi tiedotteessaan, että maat perustavat kaupunkiin yhteisen poliisin komentokeskuksen, jonka tarkoituksena on erityisesti helpottaa ihmissalakuljettajien kiinnisaamista.

Ranskalaispoliisien määrää kaupungissa on tarkoitus lisätä ja Britannia puolestaan rahoittaa muita turvatoimia, kuten valvontakameroita, aitoja, lisävalaistusta ja infrapunakameroita. Kanaalitunnelin junia operoiva Eurotunnel puolestaan saa tukea, jotta se pystyy palkkaamaan lisää vartijoita.

BBC:n mukaan Britannia on luvannut viimeisen vuoden aikana panostaa 20 miljoonaa puntaa kanaalitunnelin turvallisuuden parantamiseen Calais’ssa. Tunnelin suuaukolle on jo pystytetty uusi puolitoista kilometriä pitkä aita.

"Turvatoimien lisääminen vain siirtää ongelman muualle"

Tuhannet siirtolaiset asuvat kaupungissa pystyttämissään leireissä, joiden kunto on surkea. Jopa sadat siirtolaiset yrittävät joka yö kiivetä salaa Britanniaan matkalla oleviin rekkoihin tai juniin tai jopa kävellä 50 kilometriä pitkän tunnelin läpi. Kesäkuun alun jälkeen ainakin kymmenen ihmistä on kuollut pyrkiessään tunnelin kautta Britanniaan.

Ranskan poliisi on kuitenkin sanonut, että turvatoimien lisääminen Calais’ssa toimii vain lyhyellä aikavälillä. Sen mukaan siirtolaiset etsivät Britanniaan päästäkseen uusia paikkoja, joissa turvatoimet ovat vähäisemmät. Amnesty Internationalin mukaan monet siirtolaiset ovat jo siirtyneet muualle yrittämään pääsyä Britanniaan.

Eurotunnel sanoi aiemmin tällä viikolla, että tunneliin pyrkivien siirtolaisten määrä on pudonnut noin 150:een yössä, kun heinäkuun lopulla jopa 2 000 siirtolaista pyrki tunnelin kautta Britanniaan joka yö.

Myös esimerkiksi Britannian sisäministeriötä valvova parlamentaarinen komitea on arvostellut toimia Calais’ssa ja sanonut, että muissa Englannin kanaalin rannikkokaupungeissa Ranskassa, Belgiassa ja Hollannissa on jo merkkejä lisääntyneestä "rikollisesta toiminnasta".

– Meidän on pidettävä mielessämme, että yhden reitin tukkiminen vain siirtää ongelman muualle. Tarvitsemme yhteistyötä kaikkien alueen rannikkovaltioiden kanssa, jotta voimme estää Calais’ssa käynnissä olevan ongelman leviämisen muihin satamakaupunkeihin, komitean puheenjohtaja Keith Vaz sanoi.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset