1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Älypuhelinten toiminta takkuilee suurtapahtumissa – lähetä mieluummin tekstari kuin kuva

Datatoimintojen käyttämisessä on usein ongelmia, kun iso joukko ihmisiä käyttää älypuhelimia pienellä alueella. Perinteinen puhelu tai tekstiviesti menee todennäköisemmin läpi kuin kuva tai video.

Yleisöä David Guettan keikalla Weekend-festivaaleilla Helsingin Kyläsaaressa 17. elokuuta 2013. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Festivaaleilla ja muissa yleisötapahtumissa älypuhelimet ovat ahkerassa käytössä. Kuvia, videoita ja some-päivityksiä lähetetään valtava määrä. Esimerkiksi Tampereella hiljan järjestetyissä Tampere Filharmonian puistokonsertissa ja Nightwishin stadion-konsertissa väki oli harmissaan, kun yhteydet eivät toimineet.

Yleensä jos datakäytössä tulee ongelmia, puhelinyhteydet ja tekstiviestit toimivat vielä huomattavasti luotettavammin.

Tomi Heikkilä

Matkapuhelinyhtiöt pyrkivät lisäämään tukiasemien kapasiteettia suurtapahtumissa. Näin tehdään muun muassa tulevana viikonloppuna Tampereella, kun rap-festivaali Blockfest täyttää Ratinan.

Sonera, Elisa ja DNA selittävät ongelmia sillä, että kun suuri joukko ihmisiä käyttää älypuhelimen datatoimintoja yhtä aikaa pienellä alueella, kapasiteetti ei aina laajennuksista huolimattakaan riitä.

- Normaalisti yksi tukiasema palvelee pientä maantieteellistä aluetta, jossa ei yleensä oleskele kovin monta samanaikaista asiakasta. Nämä yleisötapahtumat tuovat suuren määrän asiakkaita pienelle alueelle. Silloin yksittäisen, ehkä sadoille käyttäjille suunnitellun tukiaseman kapasiteetti ei pysty palvelemaan tuhansia samanaikaisia käyttäjiä, sanoo tuotantojohtaja Jarkko Laari DNA:sta.

Perinteiset konstit toimivat

Operaattorit neuvovat ruuhkatilanteissa käyttämään datatoimintojen sijaan perinteistä puhelua tai tekstiviestiä. 

– Yleensä jos datakäytössä tulee ongelmia, puhelinyhteydet ja tekstiviestit toimivat vielä huomattavasti luotettavammin. Niissä kapasiteetti ei yleensä lopu. Jos on tärkeätä saada viesti perille, niin tekstiviestillä tai soittamalla kannattaa ottaa yhteyttä, sanoo osastopäällikkö Tomi Heikkilä Sonerasta.

Myös 4G-verkon oletetaan toimivan muita paremmin.