1. yle.fi
  2. Uutiset

Sähkö- ja hybridiautojen yleistyminen vaatii osaavia asentajia

Ammattiopisto Lappiassa ryhdytään tänä syksynä kouluttamaan hybridiajoneuvoasentajia. Koulutus sopii niin nuorelle kuin aikuisopiskelijallekin.

Kotimaan uutiset
Hannu Ohenoja, hybridiajoneuvokoulutus
Paula Hiljanen / Yle

Sähkö- ja hybridiautot yleistyvät pohjoisessa kovaa vauhtia. Tämän vuoksi hybridiajoneuvojen asentajia on ryhdytty kouluttamaan muun muassa ammattiopisto Lappiassa.

Kouluttaja Hannu Ohenoja kertoo, että Keminmaassa koulutuksessa on huomioitu niin nuoret kuin aikuisopiskelijat

– Tällä hetkellä aikuisille koulutetaan erikoisuuksia eli autoalalle suunnattu SFS 6002 sekä S3:sta. Ne ovat standardeihin sidottuja koulutuksia, joihin olemme saaneet luvan.

– Nuorisopuolella koulutamme 6002:sta, se on jokaisen oppilaan opetussuunnitelmassa. Erikoistuville opiskelijoille on tarjolla 10 opintopisteen verran hybridi- ja sähköautotekniikkaa.

Jännitteiden äärellä huolellisuus on etusijalla

Turvallisuus on tärkein huomioitava asia hydridiautojen parissa ahertaville. Se taataan myös Lappian Keminmaan yksikössä, kertoo Ohenoja.

– Mikäli asentajaoppilas toimii väärin 200–600 voltin jännitteellisten akustojen kanssa, niin se on hengenvaarallista touhua. Meillä on korjaamo-olosuhteisiin käyttökelpoiset tarvikkeet. Lisäksi Autoilijantien koulutushalliin on rakennettu suljettu oppimisympäristö, minne pääsee vain vastuuopettajan mukana.

Sähkö- ja hybridiautokoulutuksen Lappiaan toi Lapin liiton projekti. Yhteistyökumppaneina ovat myös Peugeot ja Euroopan sosiaalirahasto ESR.

– Se on kokonaisuus, joka mahdollisti pohjoiseen tämän koulutusympäristön rakentamisen ja sen tietotaidon, mitä meillä nyt on, Ohenoja kiteyttää.

Lue seuraavaksi