WinCapitan ensimmäinen rikosjuttu käynnistyi Oulussa – juttua puidaan 11 päivää

Oulun käräjäoikeus on aloittanut ensimmäisen sijoitusklubi WinCapitaan liittyvän rikossyytteen  käsittelyn. Syyttäjä vaatii törkeästä petoksesta rangaistusta oululaismiehelle, joka kiistää syytteen.

Kuva: Tiina-Leena Kurki / Yle

Oulun käräjäoikeus aloitti maanantaina sijoitusklubi WinCapitaan liittyvän ensimmäisen rikossyytteen käsittelyn. Törkeä petos -rikosjutun käsittelyyn on varattu 11  istuntopäivää. Oikeudes käsittelee todisteita pari päivää, jonka jälkeen asianomistajien kuulemiseen on varattu kaksi päivää, samoin todistajien kuulemiseen.

Törkeästä petoksesta on vastaajana oululainen mies. Syyttäjän haastehakemuksen mukaan rikos on tapahtunut 1.6.2003 – 18.3.2008 Oulussa.

Syyttäjän mukaan mies on erehdyttänyt useita henkilöitä liittymään jäseneksi WinCapitaan siinä uskossa, että klubi harjoittaa varoilla tuottoisaa urheiluvedonlyöntiä ja sen loppuaikana tuottoisaa valuuttakauppaa.

Klubin toiminnan päättyessä maaliskuussa 2008 suuri osa jäsenistä menetti sijoittamansa varat tai osan niistä.

Syyttäjän mukaan mies aiheutti 13 henkilölle yhteensä lähes 76 000 euron vahingon. Suurin summa on lähes 30 000 euroa.

Asianomistajia jutussa on 25, joista muutamalla ei ole vaatimuksia.

Osallistunut klubitoimintaan jo alkuvaiheessa

Syyttäjän mukaan mies on liittynyt klubiin vuonna 2003 ja hän on ollut sijoitusklubin pyramidin huipulla, sillä hän on suositellut klubia toisille ja toiminut myös sijoitusten vastaanottajana, hankkinut alapuolelleen uusia jäseniä sekä saanut heidät liittymään ja sijoittamaan varoja.

Syyttäjän mukaan mies on hankkinut hyötyä itselleen, perheelleen ja Hannu Kailajärvelle. Mies on saanut varoja myös itselleen ja klubille. Vahinko on kohdistunut sijoittajiin.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Hannu Kailajärvien WinCapitaan liittyen törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Korkein oikeus ei muuttanut tuomiota.

Tuomittu myös aiemmin

Syyttäjän mukaan miehen saama nettohyöty on ollut ainakin 440 808 euroa, jota syyttäjä vaatii tuomittavaksi valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä. Lisäksi syyttäjä vaatii, että miehelle määrätty hukkaamiskielto ja vakuutustakavarikko on pidettävä edelleen voimassa.

Syyttäjän mukaan mies on myös osallistunut klubin alkuvaiheessa Hannu Kailajärven ja muutaman muun perustajajäsenen kanssa testitreidaukseen, joka on osoittautunut tappiolliseksi. Syyttäjän mukaan mies on siitä huolimatta mainostanut klubia ja kertonut testiryhmän saaneen jo 300 prosentin voiton.

Poliisin tekemässä kotietsinnästä miehen kotoa löytyi mm. tietokoneilta esittelyvideoita klubin toiminnasta ja laaja sähköpostituslista. Mies on syyttäjän mukaan järjestänyt myös esittelytilaisuuksia.

Mies on aiemmin Turun hovioikeuden päätöksellä tuomittu vastaavantyyppisestä toiminnasta törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa. Miehen mukaan asiaan haetaan nyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisua.

Oli mukana jäsenenä

Mies kiistää syytteet ja rangaistusvaatimukset sekä rikoshyödyn menettämisen valtiolle. Asianomistajien vaatimuksia hän vaatii hylättäväksi.

Mies sanoo liittyneensä klubin toimintaan mukaan suosituksesta.  Miehen käsityksen mukaan klubi harjoitti urheiluvedonlyöntiä.

Hän sanoi myös luottaneensa klubin antamien tietojen oikeellisuuteen. Mikäli näin ei ole, niin hän katsoo itse tulleensa erehdytetyksi klulbin toiminnasta.

Mies kiisti antaneensa kenellelään lupauksia tuotoista. Miehen asianajaja huomautti, että jäseniä varoiteltiin myös sijoitustoiminnan yleisistä riskeistä.

Syytteet nostettu kahta miestä vastaan

Syyttäjä on nostanut syytteet kahta oululaismiestä vastaan. Toinen sijoitusklubiin liittyvä rikosjuttu istutaan marras-joulukuussa.  Syyttäjän näkemyksen mukaan miehet ovat toimineet sijoitusklubin pyramidin huipulla. Vastaajat ovat kiistäneet asian.

Jutuissa on asianomistajia useita kymmeniä.