Jättimäisen sellutehtaan piippu nousee Äänekoskella

Metsä Fibren 1,2 miljardin euron sellutehtaan rakennustyöt ovat käynnissä Äänekoskella. Parhaillaan valetaan tehtaan piippua.

Kotimaa
Tehtaan piippua valetaan neljä metriä päivässä.
Sanna Savela / Yle

Äänekoskella on meneillään paikkakunnan kaikkien aikojen suurin rakennusurakka. Se on myös suomalaisen metsäteollisuuden kaikkien aikojen suurin investointi. Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre panostaa 1,3 miljardia euroa selluntuotantoon.

Tehtaan rakennustyöt ovat jo käynnissä. Parasta aikaa valetaan tehtaan piippua. Se nousee päivässä yli neljä metriä, ja valmiina on nyt noin 40 metriä. Valmiina piippu kohoaa noin 120 metriin.

– On tämä vähän normaalista poikkeavaa työtä, koko ajan noustaan ylöspäin. Ja onhan tämä korkein piippu, jota olen ollut tekemässä. Edellisestä on tosin 36 vuotta aikaa, ja se oli 86-metrinen, sanoo raudoittaja, varkautelainen Keijo Siilin.

200 tonnia rautaa

Raudoittaja Keijo Siilin rakentaa biotuotetehtaan piippua elokuussa 2015.
Varkautelainen Keijo Siilin rakentaa uuden sellutehtaan piippua.Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Siilinille ja muille raudoittajille riittää tehtävää, sillä piippuun menee yli 200 tonnia metallia. Sen lisäksi piipun anturaan on jo upotettu lähes toinen mokoma.

Yhdessä vuorossa työskentelee kaksi raudoittajaa, ja kiiretilanteessa toinen vuoro jää auttamaan. Kaikkiaan vuorossa on toistakymmentä työntekijää. Siilin on tällä kertaa ollut yövuorossa.

– Korkealla työskentely on myös työturvallisuuden kannalta tarkkaa. Työlavalta ei saa pudota rautalanganpätkääkään. Työntekijä sieltä ei pääse putoamaan, lavassa on hyvät kaiteet, hän sanoo.

Rakentaminen etenee aikataulussaan

Uuden biotuotetehtaan tonttia, näkyvissä vanha tehdas ja uuden paalutuksia. Oikealla soodakattilapiippuineen, lähes keskellä kuvaa keittämö.
Oikealla vanha soodakattila piippuinen, sitten keittämö. Vasemmalla näkyy uuden tehtaan paalutuksia.Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Tehtaan rakentamistyöt alkoivat kesän tullessa, ja tällä hetkellä työmaalla työskentelee noin 160 ihmistä. Kiivaimpaan rakentamisen aikaan työntekijöitä tulee olemaan noin kaksi ja puoli tuhatta.

Rakentamisen tuhannet langat johtavat rakentamisen projektijohtaja Timo Merikallion käsiin.

– Projekti on edennyt täysin suunnitelmien mukaan. Seuraava näkyvä vaihe on se, kun elementit lähtevät nousemaan marraskuussa, hän sanoo.

Tämä vuosi kuluu rakennustöissä, ensi vuonna edessä ovat laiteasennukset.

– Kaikki huipentuu suurin piirtein kahden vuoden kuluttua tästä päivästä, kun laitosta päästään käyttämään, Merikallio sanoo.

Projektinjohtaja ei normipäivää näe

Uuden tehtaan piippu elokuun puolivälissä 2015, piipusta vasemmalle nousee uusia rakennuksia.
Uuden tehtaan piippu, josta vasemmalle nousee uusia rakennuksia.Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Sellutehtaan rakentaminen on huikean monimutkainen projekti. Sitä vetävä Merikallio sanoo, että jos asiat sujuvat suunnitelmien mukaan, ne etenevät pitkälti omalla painollaan.

– Sitä varten meillä on ammatti-ihmisiä töissä, että asiat sujuvat, Merikallion toteaa.

Omasta työstään projektinjohtajana hän sanoo, että tyypillistä työpäivää ei ole.

– Eilen kävin työmaalla turvallisuuskierroksella, sen jälkeen tapasin vakuuttajiamme, iltapäivällä oli muutama palaveri ja niiden jälkeen paikallisen kehittämisyhtiön järjestämä esittelytilaisuus paikallisille yrittäjille. Mutta jos tiivistää, niin työnkuva on palavereissa istumista, ihmisten kanssa keskustelemista ja tarvittaessa asioihin puuttumista, Merikallio sanoo.

Keijo Siiliniä ja Timo Merikalliota haastatteli Sanna Savela.