Lääkäri: "Rakkaus näyttää aivoissa samalta kuin monet vahvat huumeet"

Lääkäri Emilia Vuorisalmi kirjoitti kirjan, jossa rakkauden olemus pilkotaan kemikaaleiksi. Rakkaus parantaa, rikkoo, stressaa ja saa leijumaan pilvissä, koska aivojen välittäjäaineet jylläävät omia teitään.

Ylen aamu
Emilia Vuorisalmi
Miten rakkaus vaikuttaa aivoihimme ja voiko rakkauden huumaan jäädä koukkuun? Haastattelussa Rakkauden käsikirjan kirjoittanut lääkäri Emilia Vuorisalmi.

Vastavalmistuneen lääkäri Emilia Vuorisalmen urasuunnitelmissa siinsi kirurgin työ. Nyt, vuosia myöhemmin, Vuorisalmi on kirjoittanut kirjan rakkaudesta.

Vuorisalmi kiinnostui, kun aiheesta tuli eron myötä omakohtainen.

– Noin kolme vuotta sitten olin ensimmäistä kertaa aikuisiällä yksin enkä parisuhteessa. Aloin tarkkailemaan omia reaktioitani. Keskittyminen oli vaikeampaa, oli kiputiloja.

Hän kahlasi läpi sivukaupalla evoluutiobiologista, kulttuuriantropologista ja neurofysiologista kirjallisuutta aiheesta. Syntyi Sekasin Lovesta – Rakkauden käsikirja.

Kirjassaan Vuorisalmi avaa tunteiden aivokemiaa, dopamiineja, serotoniineja – sitä, miten välittäjäaineet ja pienet molekyylit aivoissa toimivat, kun tunnemyrsky pauhaa.

– Hyvässä parisuhteessa me saadaan hirveesti onnellisuuskemikaaleja, mutta kun suhde loppuu, tulee hirveä droppi.

Usein "droppi" eli tiputus alkaa ohjata, Vuorisalmi kuvaa. Menetetyt kemikaalit on pakko löytää muualta, ja pahimmillaan jotkut tarraavat vaikkapa alkoholiin.

– Parhaimmillaan taas silloin opitaan itsestämme ja tehdään valintoja, löydetään kutsumuksellisempi ammatti, ja löydetään tasapaino.

Ihmiset aistivat feromoneista yhteensopivuuden

Ihastuminen voi tapahtua sekunnin murto-osassa, Emilia Vuorisalmi sanoo.

– Luemme toisen kasvoilta paljon informaatiota. Siihen varmasti perustuu esimerkiksi [deittisovellus] Tinder.

Kun rakastuminen lähtee käyntiin, seuraavat tietyt hermokemialliset reaktiot. Sitä voi kuvata puhtaasti kemiallisin termein, vaikka tutkimusta aiheesta on vielä vähän.

– Eläimet lähettävät signaaleja feromoneiksi kutsuttujen molekyylien avulla. Myös ihmisillä on alustavissa kokeissa todistettu, että aistimme feromoneja ja lähetämme tietoa immunologisesta yhteensopivuudesta.

Rakkaus lieventää kiputiloja

Alkurakkaudessa stressihormonipitoisuus nousee, jopa hypomaanisuuteen saakka. Useimmille se on luovaa aikaa. Rakkaus parantaa myös puhtaasti lääketieteellisessä merkityksessä.

– On paljon vasopressiiniä, oksitosiinia, paljon kiinnittymiskemikaaleja. Se rauhoittaa, laskee verenpainetta, alentaa inflamaatiotilaa, lieventää kiputiloja, Vuorisalmi luettelee.

Sitä vastoin jätetyksi tuleminen tuottaa fyysisiä kiputiloja.

– Aivot tekevät kaikkensa, että ne pääsevät sinne huumaan takaisin. Rakkaus näyttää aivoissa samalta kuin monet vahvat huumeet. Se on hyvin voimakas riippuvuus.

Rakastuminen ei ole tahtolaji mutta rakastaminen on, Vuorisalmi sanoo.

– Asiat liittyvät pitkälti odotuksiin. Kun pystytään alentamaan odotuksia, pystytään myös nauttimaan.

Kysymykseen, onko kirjan kirjoittaminen helpottanut Vuorisalmen omaa rakkauselämäää, hän nauraa.

– Ei se helppoa ole, tässä sinkkuna mennään.