Mika Salo tv-kuvauksissa: Häviöt eivät käy itsetunnon päälle – koska syy on autossa

Entinen formulakuski Mika Salo on ajanut Virittäjät-sarjassa 70 amatöörikuskia vastaan. Salon mukaan kuskit saavat tehdä tosissaan töitä päihittääkseen hänet.

urheilu
Tomi Tuominen ja Mika Salo
Tomi Tuominen ja Mika Salo vetävät Virittäjät-ohjelmaa.Mari Pekkanen / Yle

Virittäjät-ohjelman kuudetta kautta on kuvattu Kotkassa. Entinen formulakuskin Mika Salon mukaan satama-alue antaa loistavat puitteet kuvauksille.

– Täällä saa melkein samat vauhdit kuin moottoriradalla. Aika röykkyinen paikka toki, mutta tulee hyvää kuvaa ja vauhti näyttää tosi kovalta kun mennään hallien välistä, Salo sanoo.

Tv-sarjan edelliset kaudet on kuvattu Ahvenistolla ja Alastarolla. Salon mielestä satama on täydellinen paikka autojen testaukseen.

– Tässä on oma jännityksensä. Voi päätyä mereen, tolppaan tai hallin seinään. Junakiskojen välissä pitää tietysti olla vähän varovainen. Täysiveroisella kilpa-autolla täällä tuskin pystyisi ajamaan.

Vääränlaisia autoja

Virittäjissä amatöörikuskit ajavat Mika Saloa vastaan itse rakentamillaan autoilla. Salo näkee autot ensimmäisen kerran siinä vaiheessa, kun hyppää puikkoihin.

Hän on testannut tv-ohjelman puitteissa 70 autoa, joiden kuskeista vain neljä on onnistunut päihittämään entisen formulakuljettajan.

– Ei se käy itsetunnon päälle, koska häviöihin on omat syynsä. Kuorma-autoa en osannut ajaa ollenkaan. Toisessa tapauksessa vastassa oli kaksi metriä pitkä kaveri, eikä auton penkki liikkunut yhtään. En ylettänyt polkimille enkä vaihdekepille, Salo kertoo.

Kuorma-autoa en osannut ajaa ollenkaan. Toisessa tapauksessa en ylettänyt polkimille enkä vaihdekepille.

Mika Salo

– Jos tasaväkisesti ajetaan, he saavat tehdä tosissaan töitä voittaakseen minut.

Formaatti matkalla maineeseen

Virittäjien formaatti on myyty jo Saksaan. Syksyllä sarjaa kuvataan Etelä-Afrikassa, ja kieli vaihtuu suomesta englanniksi. Miksi formaatti on herättänyt niin paljon kiinnostusta?

– Koska se on minun ideani, Salo nauraa.

Sarjan juontaja Tomi Tuominen komppaa Saloa ainakin osittain.

– Lähtökohta on ollut niin loistava. Kotimaan olosuhteisiin tämä oli ihan erilainen ohjelma kuin muut. Kun formaattia muutettiin niin, että Mika kilpailee kuskeja vastaan, se alkoi toimia vielä paremmin. Alussa Mika vain testasi kaksi autoa per jakso, sanoo sarjan juontaja Tomi Tuominen.

Kilpailut eivät kiinnosta

Mika Salon mielestä on hienoa, että sarjaan riittää edelleen halukkaita.

– He ovat vain piilossa tuolla maakunnissa. Hyvä, että tuottajat löytävät heidät. Pointtihan on, että he voittaisivat minut. Kaiken järjen mukaan heidän pitäisi voittaa, koska he ovat itse rakentaneet autonsa ja ajaneet niillä.

Saloa on pyydetään edelleen jatkuvasti myös kilpa-auton rattiin.

– Alan olla jo sen ikäinen, ettei se kauheasti enää kiinnosta. Tänä vuonna olen ajanut yhden kilpailun Australiassa.