Metro: Ruotsidemokraatit ensimmäistä kertaa suurin puolue – 25,2 prosentin kannatus

Peräti 46 prosenttia ruotsalaisista pitää pakolais- ja siirtolaiskysymystä tällä hetkellä tärkeimpänä poliittisena kysymyksenä.

Ulkomaat
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson valokuvattuna syyskuussa 2014.
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson juhlii vaalitulosta syyskuussa 2014.Anders Wiklund / TT / EPA

Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit on noussut ensimmäistä kertaa Ruotsin suurimmaksi puolueeksi, sanomalehti Metron (siirryt toiseen palveluun) Yougov-tutkimuslaitoksella teettämä mielipidemittaus osoittaa.

Ruotsidemokraatteja kannattaa mielipidemittauksessa 25,2 prosenttia ruotsalaisista. Hallituksen pääpuolue sosiaalidemokraatit saa 23,4 prosentin kannatuksen ja pääoppositiopuolue maltillinen kokoomus 21,0 prosentin kannatuksen.

– Tämä ei ole kovin yllättävää, mutta vaaleihin on vielä hyvin pitkä aika, ja kannatuksessa on varmasti paljon protestikannatusta, joka ei kanna valtiopäivävaaleihin asti, valtiotieteilijä Karl Loxbo arvioi sanomalehti Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Pakolaiset tärkein poliittinen kysymys

Ruotsalaiset pitävät pakolais- ja siirtolaiskysymyksiä entistä tärkeämpinä. 46 prosenttia ruotsalaisista pitää sitä tällä hetkellä tärkeimpänä poliittisena kysymyksenä. Sekä Loxbo että Metron haastattelema valtiotieteilijä Sören Holmberg uskovatkin, että se selittää ruotsidemokraattien suosion kasvua.

– Niin kauan kuin tällaisia mittauksia on tehty, ihmisten mielipide on muuttunut tiukemmaksi. Ihmiset ovat kriittisiä pakolaisten vastaanottamisen lisäämisestä, Loxbo sanoo.

Hänen mielestään Ruotsi on ainutlaatuinen siinä mielessä, että pakolaiskysymys on jätetty kokonaan ruotsidemokraattien kysymykseksi.

– Siksi ei ole yhtään kummallista, että ruotsidemokraateilla on nostetta ja puolueesta tulee suuri. Ruotsidemokraatit ei oikeastaan ole tässä kiinnostava asia. He ovat päätyneet tähän muiden puolueiden toiminnan vuoksi, eivätkä oman politiikkansa ansiosta.

Mittaus tehtiin Ikea-puukotusten aikaan

Sören Holmberg huomauttaa lisäksi, että rikollisuus on tekijä, joka nostaa ruotsidemokraattien kannatusta.

– Meillä on keskusteltu viime viikkoina paljon pelottavista murhatapauksista, joista jotkut ovat liittyneet pakolais- ja siirtolaiskysymykseen, Sören Holmberg sanoo.

Yougovin mielipidemittaus on tehty samaan aikaan, kun eritrealainen mies puukotti kaksi ihmistä kuoliaaksi Västeråsin Ikeassa. Mies on tunnustanut tekonsa.

Metron Yougoville teettämään mielipidemittaukseen on haastateltu 1 527 ihmistä. Sen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä.

Ruotsin maahanmuuttoviraston mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ruotsista on heinäkuun loppuun mennessä hakenut turvapaikkaa 37 033 ihmistä. Lähes 10 000 heistä on kotoisin Syyriasta.