Korun puhdistaa tiskiaineliuos ja hammasharja – heiluvan timantin pelastaa vain kultaseppä

Timantti repsottaa ja valkokulta harmaantuu. Kuluneille koruille voi antaa ensiapua kotikonstein, mutta esimerkiksi kiveä kannattelevat kynnet kannattaa antaa kultasepän korjattavaksi.

Kuva: Elina Kinos / Yle

Joissakin sormuksissa arvokiveä pitävät paikallaan niin sanotut kynnet. Vuosien saatossa kynnet saattavat kulua, jolloin kivi voi irrota helpostikin sormuksesta. Myös kivien istutus saattaa löystyä huomaamatta.

– Hyvä on testata myös itse heiluuko timantti. Jos se heiluu, on sormus vietävä pian liikkeeseen korjattavaksi, sanoo kultaseppä Jouni Saarenpää kultasepänliike Qivasta.

Valkokultaa olevat sormukset muuttavat väriä kuluessaan, kun sormuksen rodinointi kuluu pois ja alta paljastuu harmaata, valkokullan omaa väriä. Jos valkokultasormusta pitää sormessaan kaikissa arjen askareissa, muuttaa sormus nopeammin väriään.

– Kiillon saa sormukseen takaisin. Valkokultasormukset on hyvä tuoda kerran kahdessa vuodessa liikkeeseen huollettavaksi, puhdistettavaksi ja rodinoitavaksi.

Keltakultaa oleva sormus puhdistuu kultasepän käsissä. Kuva: Elina Kinos / Yle

Myös keltakultaa oleviin sormuksiin saa kiillon takaisin ja pienet naarmut katoamaan kultasepän avustuksella.

Jalometallit ovat pehmeitä metalleja. Kuntosalilla sormukset kannattaa jättää pukukoppiin talteen.

– Hakitetut, teräksiset tangot ovat pahimpia sormuksille. Kun päälle tulee vielä painoa, ne voivat tehdä aika rajua jälkeä, Saarenpää sanoo.

Kotikonsteilla kokeillessa täytyy tietää mitä on puhdistamassa

Koruja voi ja kannattaa puhdistaa myös itse. Timantit kestävät kultasepän mukaan hyvin lämpöä.

– Jotkut ihmiset jopa kiehauttavat sormukset vedessä tai liottavat yön yli tiskiainevedessä. Puhdistukseen voi käyttää myös pehmeää vanhaa hammasharjaa, jolla saa helposti lian kiven alta pois.

Sen sijaan hammasharjaa, tiskiainetta tai kiehuvaa vettä ei kannata käyttää koruihin joissa on helmiä, liimattuja kiviä tai vihreitä smaragdeja.

– Arat kivet, kuten cameet, opaalit ja korallit, kaikki huokoiset kivet, kannattaa viedä melkeinpä kultasepälle puhdistukseen. Niiden kanssa kannattaa olla varovainen.

Kultaseppä Jouni Saarenpää katsoo linssin läpi korun kunnon. Kuva: Elina Kinos / Yle

Hopeaesineet ja -korut tummuvat ajan saatossa. Kultaseppä kertoo, että jotkut ovat palauttaneet kiillon hopeaesineisiin kotikonstein. Kattilan pohjalle laitetaan alumiinifolion päälle puhdistettavat esineet ja korut, jonka jälkeen kattilaan lisätään runsaasti suolaa ja vetää.

– Ja sitten kiehauttaa veden. Mutta mitään hammastahnaa ei kannata käyttää hopeoiden puhdistamiseen, se poistaa hopeointia, Saarenpää sanoo.

Kultaseppä neuvoo pukemaan korut kaulaan ja korviin vasta sen jälkeen, kun esimerkiksi hajusteet tai hiuslakat on laitettu. Lisäksi koruja kannattaa säilyttää erillään toisistaan.

– En suosittele laittamaan kaikkia koruja samaan laatikkoon. Ne voivat hangata toisiaan vasten.

_Kultaseppä Jouni Saarenpäätä haastatteli toimittaja Elina Kinos. _