Hyppää sisältöön

Sateisen kesän seuraus: metsäpalolentoja poikkeuksellisen vähän

Metsäpalolentoja hoitavat ilmailukerhojen lentokoneet ovat saaneet pysytellä suurimmaksi osaksi kentillä. Ilmatieteen laitoksen mukaan kuluneen kesän aikana on ollut harvinaisen vähän metsäpalovaroituksia. Kokkolan ilmailukerho aloitti historiansa ensimmäistä kertaa lennot vasta elokuussa, tiistaina.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesä on ollut poikkeuksellinen. Kaakkoisessa Suomessa oli alkukesästä muutama varoituspäivä. Heinäkuun alkupuoliskolla niitä oli eteläisessa Suomessa kaikkiaan viikon verran, muutamissa pohjoisimman Lapin kunnissa samaten. Keski-Pohjanmaalle kesän ensimmäinen varoitus luettiin tiistaina.

Harvinainen kesä

Kokkolan Ilmailukerhon toiminnassa alusta saakka eli vuodesta 1982 mukana ollut Göran Sandström pitää kesää muutenkin poikkeuksellisena.

– Metsäpaloindeksi hipoo jo korkealla, ja loppuviikosta jopa niin korkealla, että ilman sateita on odotettavissa lentoja jopa kaksi kertaa päivässä. Yökastekin on kuivunut viime päivinä heti aamusta, kummastelee Sandström elokuun säitä.

Keski-Pohjanmaalla palolennot aloitetaan yleensä huhti- tai toukokuulla, kiireintä kausi on alkukesästä. Keskivertokesänä metsäpalolentoja kertyy lentäjille maakunnassa noin 15-20.

Koko Suomi on jaettu 27 metsäpalolentoreittiin. Keski-Pohjanmaalla kierros kulkee Kruunupyystä Kannuksen kautta Lestijärvelle sekä Perhoon ja sieltä Oravaisten kautta takaisin Kruunupyyhyn. Reitti on 350 kilometriä pitkä ja Kokkolan kerho lentää sen vuorotellen Kauhavan Ilmailukerhon kanssa.

Lennoilla kirjataan kaikki palo- ja savuhavainnot ja niiden alkuperä tarkistetaan. Tarvittaessa lentäjät ovat yhteydessä hätäkeskukseen ja myös hätätapauksessa palomiesten apuna.

Tällä hetkellä palolentoja tehdään puolen Suomen alueella.

.
.