Destian työmaapäällikkö takoi ratakiskoilla jättisumman

Helsingin hovioikeus piti neljän nyt jo entisen destialaisen kavallustuomiot voimassa.

Kotimaa

Destian entinen työmaapäällikkö ja kolme muuta nyt myös jo entistä destialaista on tuomittu Helsingin hovioikeudessa ratatyömaan purkumateriaalin laittomasta myymisestä. Käytännössä homma toimi niin, että destialaiset keräsivät vanhat ratakiskot ja muut metallit ja ne kuljetettiin myyjälle, joka maksoi tavarat käteisellä.

Tämä yhtiön ja asiakkaan omaisuudesta saatu raha laitettiin omiin taskuihin. Nelikko sai tuomion jo aiemmin Helsingin käräjäoikeudessa. Torstaisessa tuomiossa Helsingin hovioikeus piti sen voimassa.

Kovimman tuomion sai työmaan ex-päällikkö, jolle lankesi vuoden ja kolmen kuukauden ehdollinen vankeus törkeästä kavalluksesta sekä iso lasku maksettavaksi. Kaiken kaikkiaan myytyjen kiskojen ja muun raudan arvoksi laskettiin oikeudessa yli 160 000 euroa.

Ex-työmaapäällikkö tunnusti oikeudessa myymisen ja vetosi siihen, että purkujätteen hävittämistä koskeva ohjeistus oli ollut epäselvä ja vaikeasti löydettävissä. Lisäksi mies kertoi, että käytti rahoja uhkapeleihin sekä valvojien kestitsemiseen.

Eettisten ohjeiden noudattaminen on meillä jokaisen destialaisen harteilla.

Aki Markkola

Hänen mukaansa lounailla oli käyty noin kymmenen hengen joukolla. Valvojien tehtävänä oli valvoa urakkaa ja Destian työsuorituksia. Valvojien ohella paikalla oli ex-työmaapäällikön mukaan ollut Destian omia työnjohtajia ja tämä oli työmailla yleinen käytäntö.

Ex-työmaapäällikkö kertoi myös, että rahojen tilittämättä jättäminen oli ollut hänen oma ajatuksensa, koska hän oli peliriippuvainen ja hävinnyt suuria summia rahaa. Päätös oli miehen mukaan johtunut hänen rahapulastaan ja hölmöydestään. Oikeus tuomitsi hänet maksamaan Liikennevirastolle noin 140 000 euron korvaukset.

Yhtiöllä tiukat eettiset ohjeet

Rikokset tapahtuivat vuosina 2009–2012 Liikenneviraston rataverkoston purkutyömailla, joilla Destia toimi urakoitsijana. Myös toinen ex-päällikkö tuomittiin kavalluksesta sekä lisäksi luottamusaseman väärinkäytöstä 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen, koska hänen olisi oikeuden mukaan pitänyt asemansa perusteella puuttua väärinkäytöksiin.

Eihän kukaan pysty jokaisen yksittäisen ihmisen tekemisiä aina sataprosenttisesti valvomaan.

Aki Markkola

Sen sijaan hän oikeuden mukaan osallistui niihin. Mies joutui osallistumaan myös korvaussumman maksuun. Hän ja ex-työmaapäällikkö joutuvat yhdessä korvaamaan aiheuttamastaan vahingosta Destialle noin 27 000 euroa.

Ex-työmaapäällikön alainen sai ehdollisen tuomion kavalluksesta sekä avunannosta törkeään kavallukseen. Hän kuljetti rautaromua myyntipaikkaan ja piti pienen määrän käteistä itsellään. Neljäs tuomittu sai sakot kavalluksesta, koska myös hän myi rautaa.

Destian lakiasianjohtajan Aki Markkolan mukaan yhtiöllä on tiukat eettiset ohjeet, jotka ovat olleet voimassa jo pitkään.

– Niiden noudattaminen on meillä jokaisen destialaisen harteilla. Toki meillä on erilaisia valvontakäytäntöjä, mutta eihän kukaan pysty jokaisen yksittäisen ihmisen tekemisiä aina sataprosenttisesti valvomaan.

Markkola sanoo, että ilmitulleen kavallusjutun seurauksena käytäntöjä on tiukennettu. Nyt esimerkiksi esimiesten on seurattava alaisten toimintaa työmaalla entistä tiukemmin.

Markkolan mukaan Destiassa ei ole tullut ilmi vastaavan kokoluokan tapauksia. Kyseisen kavallusjutun tutkinnan seurauksena Destiassa käynnistettiin laaja selvitys, mutta ilmi ei tullut väärinkäytösepäilyjä.

– Meillä suhtaudutaan tämäntyyppisiin tapauksiin hyvin ankarasti.

Kaikki tuomitut joutuivat lähtemään talosta asian tultua ilmi.