"Taloudellinen menestys syntyy sietämisestä"

– Jos kaupungissa ei jakseta käyttäytyä tai sietää, kauppa kärsii. Tästä alkaa joutsenlaulu, tietokirjailija Ari Turunen miettii.

kulttuuri
Kirjan kansi
Intokustannus

Tietokirjailija, valtiotieteen lisensiaatti Ari Turunen kirjoittaa mielellään kaupunkien sietämisen kausista. Turunen tutki neljä vuotta yhdeksän kaupungin historiaa.

Turusen teos _Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit – Eli miten erilaisuuden sietäminen synnyttää vaurautta ja sivistystä _nostaa esiin yhdeksän taloudellisesti menestynyttä kaupunkia.

Esimerkkikaupungit ovat Miletos, Aleksandria, Pataliputra, Bagdad, Hangzhou, Firenze, Isfahan, Amsterdam ja San Francisco. Joukossa oli alun perin myös Delhi, mutta sen Turunen tiputti pois.

Jokainen kaupunki oli aikanaan poikkeuksellisen kansainvälinen. Eri ryhmät asuivat omissa kortteleissaan ja sietivät toisiaan.

Mullistavat ideat ovat voineet syntyä eri kulttuurien ja tieteenalojen yhtymäkohdista. Esimerkiksi San Francisco tuhoutui lähes kokonaan vuoden 1906 maanjäristyksessä. Eri yhteisöjen ja etnisten ryhmien luova kohtaaminen nosti San Franciscon alueen yhdeksi maailman vauraimmista paikoista.

Firenze vapaa, Amsterdam avoin

Firenzen kaupungin menestyksen takana oli vapaus. Kaupunki oli 1000-luvulta alkaen suhteellisen itsenäinen ja tämä ilmapiiri suosi kauppaa ja teollisuutta.

Jos kaupunkia johdetaan arvaamattomasti ja ihmisiä luokitellaan etnisen taustan tai uskonnon perusteella, syntyy ongelmia.

Ari Turunen

Amsterdamin vapaus toi kaupungille vaurauden jo 400 vuotta sitten. Kun muu Eurooppa keskittyi polttamaan vääräuskoisia roviolla, otti Amsterdam vainotut vähemmistöt avosylin vastaan.

– Sietäminen on tärkeää taloudelliselle menestykselle, Turunen kuvaa.

Kirjan kaupungit kukoistivat omana aikanaan taloudellisesti, tieteellisesti ja taiteellisesti, koska ne sietivät erilaisia ihmisiä ja ideoita. Kun ympäristö sallii vieraat vaikutteet, tuloksena on menestystarina talouden, tieteen ja taiteen alalla.

– On siedetty yhdessäoloa ilman konflikteja.

Kauneus houkuttelee lahjakkaita

Menestyvän kaupungin on oltava turvallinen. Ihmisten täytyy pystyä luottamaan siihen, että asiat hoituvat.

– Jos kaupungissa ei jakseta käyttäytyä tai sietää, kärsii kauppa. Tästä alkaa joutsenlaulu, Turunen miettii.

Sietäminen, kauneus ja estetiikka muovaavat kaupungin. Kiinnostava ja kaunis kaupunki houkutteli lisää lahjakkaita ihmisiä kaupunkiin.

– Jos kaupunkia johdetaan arvaamattomasti ja ihmisiä luokitellaan etnisen taustan tai uskonnon perusteella, syntyy ongelmia.

Rakkaimmat ovat Tallinna ja Singapore

Tietokirjailija itse viihtyy Tallinnassa ja pitää kaupunkia inspiroivana.

– Siellä on tekemisen meininki eikä säännöstellä ihmisiä hengiltä niinkuin Suomessa, Turunen kuvaa.

Toinen kirjailijan suosikki on Singapore, joka on turvallinen, elintasoltaan korkea kauppakaupunki.

Turunen innostui kirjoittamaan kirjan, koska kaupunkihistoriaa on tutkittu vähän. Uusin kirja on jatkumoa edelliselle kirjalle Ettekö te tiedä kuka minä olen? -kirjalle, joka oli pessimistisempi kuin torstaina julkistettu uusin teos.

– Halusin keskittyä kaupunkien rauhallisiin suvantokausiin ja onnistumisen kokemuksiin enkä konflikteihin, Turunen selittää.

Ari Turunen on kirjoittanut useita tietokirjoja, jotka käsittelevät tapojen historiaa ja maailmankuvien muutoksia. Hän on kiinnostunut kulttuurihistoriasta ja joutui paneutumaan syvälle historiaan kirjoitusvaiheessa. Väitöskirjakin vilahtaa jo puheissa.