Vancouverissa ei kannata jättää kakkua ikkunalaudalle: "Karhu tekee keittiössä melkoista jälkeä"

Suomalaissyntyinen Anne Laurin on saanut Kanadassa tottua yhteiseloon karhujen kanssa. Vancouverissa ei kannata jättää tuoksuvaa kakkua avoimen ikkunan eteen. Roskikset pitää viranomaisten määräyksestä säilyttää autotallissa.

Kotimaa
Mustakarhu kiipeää puuhun.
Mustakarhu.Yle

Suomessa karhun ja ihmisen kohtaamiset päätyvät helposti otsikoihin. Kanadan Vancouverissa mustakarhun vierailu omalla pihamaalla ei ole mikään poikkeuksellinen juttu. Sen on huomannut myös Vancouverin esikaupunkialueella 12 vuotta asunut porilaissyntyinen Anne Laurin. Alueella tehtiin viime vuonna 1 200 karhuhavaintoa.

Laurin asuu perheineen lähellä metsää ja karhu on vieraillut pihassa useammankin kerran. Myös kävelylenkeillä karhuja ja niiden jätöksiä näkee Laurinin mukaan tämän tästä.

Yhteiselo karhujen kanssa kuitenkin sujuu yleensä hyvin, kun noudattaa tarkasti viranomaisten määräyksiä.

Roskiksia ei saa jättää yöksi ulos

Karhujen yleisyyden vuoksi Vancouverin viranomaiset ovat antaneet tiukat määräykset esimerkiksi siitä, missä roskiksia saa pitää. Viranomaiset myös kiertävät asuinalueilla neuvomassa, miten kannattaa toimia, jos kohtaa karhun.

– Roskikset täytyy pitää autotallissa ja ulos ne saa viedä vain sen päivän aamuna, kun jäteauto tulee. Yöksi roskia ei saa jättää ulos. Myös hedelmäpuista pyritään poimimaan hedelmät heti niiden kypsyttyä.

Leirintäalueilla kannattaa olla tarkkana ruuan kanssa. Telttaan ei saa viedä turvallisuussyistä ruokaa.

– Muutama vuosi sitten olin leirintäalueella, jota karhu kiersi. Otin telttaan mukaan autonavaimen, jolla voi painaa auton hälyttimen päälle. Ajattelin, että se voisi karkottaa karhun.

Karhuja pelotellaan muun muassa karhutorvilla ja kattilan kansia paukuttelemalla. Laurin itse sanoo aina lähtevänsä lenkille karhukellon kanssa.

– Lohien noustessa jokeen vältän kokonaan metsään menoa.

Karhu kotipihalla kolme kertaa

Anne Laurinin kotipihalla karhu on vieraillut viimeisen vuoden aikana kolme kertaa. Siinä kohtaa viranomaisten ohjeet rauhallisuudesta ovat unohtuneet.

– Olen juossut sisään ja sulkenut ovet ja ikkunat. Mutta onhan se hieno ja kaunis eläin. Nallekarhumainenkin, mutta pitää tietenkin muistaa, että se on villieläin.

Kotipihoille tulevista karhuhavainnoista voi ilmoittaa virkamiehille. Karhutpyritään ottamaan kiinni ja kuljettamaan muualle.

Joskus karhu on tullut sisälle, kun avoimen ikkunan eteen on jätetty kakku tai hedelmiä.

Anne Laurin

– Niin sanotut paluukarhut, jotka palaavat asutusalueille kerta toisensa jälkeen, lopetetaan.

Laurin muistaa ikäviäkin kohtaamisia karhujen kanssa. Noin kymmenen vuotta sitten hän oli kävelemässä ja alkoi ihmetellä, miksi alueella oli niin paljon poliiseja ilmassa pörräsi helikoptereita. Karhu oli hyökännyt puutarhatöitä tehneen naisen kimppuun.

– Lintulaudoilla olleen ruuan epäiltiin houkutelleen karhun paikalle. Joskus karhu on tullut sisälle, kun avoimen ikkunan eteen on jätetty kakku tai hedelmiä. Voi vain kuvitella minkälaista jälkeä karhu tekee keittiössä.

Laurin ei silti sano elävänsä pelossa.

– En ajattele, että karhut odottavat minua jossain hyökätäkseen kimppuuni ensimmäisen tilaisuuden tullen.

"Mehän tässä olemme niitä tunkeilijoita"

Maa-alueeltaan noin kolme kertaa Suomen kokoisessa British Columbiassa elää noin 160 000 karhua. Mustakarhun metsästyslupia myönnetään vuosittain noin 20 000.

Karhuihin suhtaudutaan Anne Laurinin mukaan Kanadassa pääasiassa myönteisesti.

– Hienoa, että niitä on. Niin täällä enimmäkseen ajatellaan. Enemmänkin ristiriitaisia tunteita herättävät ulkomaalaisille järjestetyt kalliit metsästysretket.

Laurin uskoo, että karhu ja ihminen voivat elää sovussa samalla alueella, jos ihmiset noudattavat viranomaisten ohjeita. Kanadassa pyritään siihen, että ihmiset ja villieläimet voivat elää rinnakkain.

– Kanadassa uudet asuinalueet rakennetaan usein karhujen perinteisille asuinalueille. Mehän tässä olemme niitä tunkeilijoita. Olen vähän sitä mieltä, että ihmisen pitää sopeuttaa käyttäytymistään niin, ettei konflikteja synny.