1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Yhteiskuntasopimuksen kohtalo ratkeaa illalla – neuvottelut keskeytettiin aiemmin tänään

Selvitysmies Juhani Salonius ja pääministeri Juha Sipilä keskustelivat tilanteesta iltapäivällä. Juha Sipilä ilmoitti tapaavansa työmarkkinajärjestöjä tänään kello 19 ja tiedottavansa lopputuloksesta sen jälkeen. Yle Uutiset lähettää ratkaisun hetket suorana verkossa.

politiikka
Juhani Salonius ja Juha Sipilä tiedotustilaisuudessa Kesärannasa 3. elokuuta.
Yhteiskuntasopimuksen selvitysmies Juhani Salonius ja Juha Sipilä tiedotustilaisuudessa Kesärannasa 3. elokuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat keskeyttäneet neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta. Sopimuksen selvitysmies Juhani Salonius antoi tänään asiasta selvityksen pääministeri Juha Sipilälle (kesk.).

Sipilä twiittasi Saloniuksen kanssa keskusteltuaan, että hän tapaa työmarkkinajärjestöjä tänään torstaina kello 19 ja lopputuloksesta tiedotetaan sen jälkeen. Yle Uutiset lähettää ratkaisun hetket suorana verkossa.

Työmarkkinakeskusjärjestöt neuvottelivat aamulla Helsingin Etelärannassa selvitysmies Juhani Saloniuksen johdolla. Keskiviikkona osapuolet olivat koolla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Pääministeri arvioi eilisiltana, että osapuolet ovat yhä liian kaukana toisistaan eikä ole todennäköistä, että yhteiskuntasopimuksesta päästäisiin yhteisymmärrykseen perjantaihin mennessä. Sipilä kuitenkin totesi, että kaikki kivet käännetään tänään, jotta sopimus syntyisi.

Sipilä on asettanut perjantain neuvotteluille ehdottomaksi takarajaksi. Tuolloin työmarkkinaosapuolten on määrä viimeistään ilmoittaa, lähtevätkö ne neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta.

Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, hallitus aikoo panna liikkeelle lähes miljardin leikkaukset ja puolen miljardin veronkorotukset sekä lisäksi perua miljardin helpotuksen tuloveroihin. Kaavailuissa leikattaisiin kovalla kädellä lääkärikorvauksista, lapsilisästä ja muun muassa opintotuesta.

Lue seuraavaksi