Seitsemänkymppinen ei kiiku keinutuolissa, vaan rokkaa ja menee naimisiin

70-vuotias suomalainen ei halua olla vanhus, saati seniorikansalainen. Hän ei kudo sukkaa keinutuolissa, vaan käy konserteissa, opiskelee ja matkustaa. Seitsemänkymppinen elää täysin erilaista elämää kuin samanikäinen kolmekymmentä vuotta sitten.

terveys
Tatuoitu iäkäs nainen juhlii tatuointimessuilla.
Usealle kutsuminen vanhukseksi, ikäihmiseksi tai seniorikansalaiseksi on kauhistus.Fabrice Coffrini / EPA

On unohdettava mielikuva vilttitossuissa töpöttävästä, rollaattoria työntävästä vanhuksesta. Jos vain terveyttä riittää, eläkeläinen on energiaa puhkuva tehopakkaus, jolla riittää virtaa pitää huolta itsestään ja muista.

Suurten ikäluokkien suomalaisten, nykyisten 70-vuotiaiden elämä on ollut suurta muutosten ryöppyä kaikilla elämänalueilla.

He ovat kokeneet sotien jälkeisen niukkuuden ja jälleenrakentamisen ajan sekä kuunnelleet isiensä rintamakokemukset. Kovaan työhön tottuneelle sukupolvelle ahkeruus on ollut hyve ja itsestäänselvyys.

Näiden suomalaisten elämä on tällä hetkellä aivan toisenlaista kuin 70-vuotiaan esimerkiksi kolmisenkymmentä vuotta sitten, muistuttaa Helsingissä toimivan Ikäinstituutin johtaja Päivi Topo. Hän on sosiaaligerontologian dosentti ja tutkii vanhuutta yhteiskunnallisena ja kulttuurisena ilmiönä.

– Hyvinvointivaltio on pystytetty heidän elinaikanaan, jolloin elintaso on kasvanut huomattavasti. Päällimmäinen muutos on se, että 70-vuotiaat ovat terveempiä kuin aikaisemmin.

Ei kävelykeppiä 70-vuotiaalle

Nykyisin ajatellaan, että 70-vuotiaat ovat vasta ikääntymisen kynnyksellä.

Käytösoppaissa neuvottiin ostamaan 50-vuotiaalle miehelle lahjaksi hopeapäinen kävelykeppi. Nyt jos ostaisimme sellaisen 70-vuotiaalle, ei saaja olisi kovin imarreltu.

Päivi Topo

– 1930-luvun käytösoppaissa neuvottiin ostamaan 50-vuotiaalle miehelle lahjaksi hopeapäinen kävelykeppi. Nyt jos ostaisimme sellaisen 70-vuotiaalle, ei saaja olisi kovin imarreltu, Päivi Topo toteaa.

70-vuotiaat ovat vapaampia tekemään eri asioita kuin samanikäiset aikaisemmin. He voivat opiskella, harrastaa liikuntaa, matkustaa tai rokata muun rockfestivaaliyleisön joukossa. Esimerkiksi Ruisrock-festivaali on jo vuosia tarjonnut ilmaisen sisäänpääsyn 70 vuotta täyttäneille.

Tilastokeskuksen tekemän ajankäyttötutkimuksen mukaan he myös käyvät ahkerasti elokuvissa, teatterissa ja taidenäyttelyssä.

– Ei ajatella, että 70-vuotias siirtyy "illan lepoon", vaan että hänellä on hyvät eväät elää täysipainoista elämää.

Ruisrock 2014
Ruisrock 2014Marjut Mäntymaa / Yle

70-vuotiaat eroavat ja rakastuvat

Nykyisten 70-vuotiaiden vanhemmat saattavat olla edelleen elossa, eivätkä he ole perheessään tai suvussaan kaikkein vanhimpia.

Ihmiset eroavat ja rakastuvat 70-vuotiaina sekä elävät pitkissä seurustelusuhteissa.

Päivi Topo

Monelle kutsuminen vanhukseksi, ikäihmiseksi tai seniorikansalaiseksi on kauhistus. Varsinkin kun he itse edustavat hoivaajien sukupolvea, jotka osallistuvat aktiivisesti vapaaehtoistoimintaan.

– On paljon tutkittu, miten iäkkäät ihmiset auttavat toinen toisiaan ja nuorempia sukupolvia. Edelleen he ovat paljolti yhteiskuntaa kannatteleva taho. He auttavat lapsiaan, lapsenlapsiaan sekä mahdollisesti omia vanhempiaan. He ovat superauttaja-sukupolvea, Päivi Topo sanoo.

Koska yhä useampi elää 100-vuotiaaksi, niin 70-vuotiaalla on edessään vielä valtavan paljon mahdollisuuksia, kokonainen uusi elämä.

Päivi Topo

Oman puolison kuolema ei tarkoita ikuista yksinäisyyttä ja lesken elämää, eikä uusi rakkaus ole kielletty.

– Ihmiset eroavat ja rakastuvat 70-vuotiaina sekä elävät pitkissä seurustelusuhteissa. Jos 80-vuotias menee naimisiin, emme ajattele että se on outoa. Pikemminkin iloitsemme, että kumppani on löytynyt.

Entä minkälaista on 70-vuotiaan elämä kymmenen vuoden päästä, vuonna 2025?

– Kaikki viittaa siihen, että hän on entistäkin terveempi. Ei välttämättä parempituloinen, mutta muu hyvä hänen elämässään näyttää vain vahvistuvan. Koska yhä useampi elää 100-vuotiaaksi, niin 70-vuotiaalla on edessään vielä valtavan paljon mahdollisuuksia, kokonainen uusi elämä.