1. yle.fi
  2. Uutiset

Turvallisuuslähde: Ministereiden henkivartiointia lisätty

Yle Uutisten tietojen mukaan ministereiden henkilösuojelua on lisätty viime kuukausina. Ainakin ulkoministeri Timo Soinilla ja valtiovarainministeri Alexander Stubbilla on tällä hetkellä säännöllisesti turvamiehiä suojana.

Kotimaan uutiset
Hallitus saapuu Smolnaan.
Henrietta Hassinen / Yle
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tiedotusvälineiden haastattelussa Rovaniemen Lordin aukiolla.
Perttu Ruokangas / Yle

Suomessa vain presidentillä ja pääministerillä on perinteisesti ollut turvamiehiä suojanaan. Muiden ministereiden kohdalla turvamiehiä on käytetty lähinnä erityisissä uhkatilanteissa. Myös ulkomailla korkean riskin maissa ministereillä on ollut aika ajoin turvamiehiä suojana. Yle Uutisten tietojen mukaan nyt turvamiehistä on tullut arkipäivää keskeisten ministereiden kohdalla. Poliisihenkivartijoita on nähty säännöllisesti valtiovarainministeri Alexander Stubbin ja ulkoministeri Timo Soinin vierellä erilaisten yleisö- ja puoluetapahtumien sekä muiden julkisten esiintymisten yhteydessä.

Muutos henkilösuojauksen eli kansanomaisemmin henkivartioinnin lisääntymisestä vahvistetaan Yle Uutisille luotettavasta turvallisuuslähteestä. Edellisellä hallituskaudella noudatettiin vielä vanhaa käytäntöä eli muiden kuin pääministerin kohdalla henkivartioinnista päätettiin tapauskohtaisesti. Sisäministerillä on toki asemansa vuoksi aina ollut poliisi-autonkuljettaja, joka toimii samalla myös turvamiehenä.

Ministereiden turvajärjestelyistä päätetään kolmikannassa

Suojelupoliisin talo Helsingin Ratakadulla.
Ministereiden henkilösuojaustarve perustuu suojelupoliisin uhka-arvioon.Tor Wennström / Lehtikuva

Ministereiden turvallisuusuhkia käsitellään kolmella taholla: suojelupoliisissa, valtioneuvoston valmiusyksikössä ja Helsingin poliisin henkilösuojausyksikössä. Työnjaon mukaan suojelupoliisin turvallisuusyksikkö selvittää valtiojohtoon kohdistuvia uhkailuja turvallisuustiedustelun keinoin ja tekee virallisen uhka-arvion valtioneuvoston käyttöön. Suojelupoliisilla on käytössään erityinen uhkaajarekisteri, jota hyödynnetään uhka-arvioinnissa.

Valtioneuvoston valmiusyksikkö tilaa Helsingin poliisin henkilösuojausyksiköltä turvamiehiä suojelupoliisin uhka-arvion pohjalta. Henkilösuojausyksikössä työskentelee tiettävästi noin 60 poliisia, joista puolet hoitaa presidentin suojelua ja toinen puoli ministereiden, eduskunnan puhemiehen ja valtiovierailuiden turvaamista.

Henkivartioinnin lisääntyminen johtunee kiristyneestä poliittisesta ilmapiiristä ja vihapuheen kasvusta. Stubb sai jo pääministeriaikanaan ja Soini oppositiojohtajana lukuisia uhkauksia. Soini saikin oppositiojohtajana poikkeuksellisesti poliisihenkivartijoita suojakseen uhkausten vuoksi. Perussuomalaiset on myös Yle Uutisten tietojen mukaan käyttänyt eniten puolueista yksityisiä turvallisuuspalveluja ilkivallan ja uhkailujen vuoksi.

Ministereiden henkilösuojaus oli takavuosina harvinaista

Ministereiden henkilösuojaus käynnistyi Suomessa vasta 1980-luvulla. Ruotsin pääministerin Olof Palmen murha 28. helmikuuta vuonna 1986 aiheutti turvallisuusilmapiirin muutoksen kaikissa Pohjoismaissa ja johti Suomessakin vartioinnin vahvistamiseen. Suojelupoliisi sai välittömästi kaksi uutta virkaa, jotka jaettiin terrorismintorjunnan ja turvallisuusvartioinnin kesken. Samalla suojelupoliisi ryhtyi entistä aktiivisemmin suojaamaan valtioneuvoston jäseniä.

Käytännössä ministerit eivät saaneet tuolloinkaan vakituisia turvamiehiä, vaan henkilösuojauksen tarve arvioitiin tapauskohtaisesti. Kun pääministeri Kalevi Sorsa sai 1980-luvulla vakavanoloisen tappouhkauksen, suojelupoliisin johto päätti päivystysluonteisesti katsoa viikonlopun ajan pääministerin perään. Edes Sorsa itse ei tiennyt asiasta, vaan sai tiedon henkilökohtaisesta turvamiehestä tältä itseltään, nuorelta etsivältä, joka joutui juoksemaan pakenevan Sorsan kiinni puistossa. Pääministeri oli nimittäin säikähtänyt etsivää luullen tätä uhkaajaksi.

Pääministeri sai pysyvät turvamiehet 90-luvulla, kun varsinkin lama kiristi ilmapiiriä. Valtiovarainministeri Iiro Viinanen ja pääministeri Esko Aho saivat paljon uhkauksia. Poliitikot saivat postissa niin uhkauskirjeitä kuin ulosteita, Viinasen kotitaloon tehtiin jopa pommiuhkaus.

Anna Lindhin murha oli käännekohta

Valtionjohdon turvallisuusvartiointiin saatiin lisää virkoja vuonna 2002 New Yorkissa syksyllä 2001 tapahtuneiden terrori-iskujen seurauksena. Ulkoministeri Anna Lindhin murha Ruotsissa vuonna 2003 oli jälleen käännekohta, ja henkilösuojauksesta tuli entistäkin oleellisempi osa valtionjohdon turvajärjestelyjä.

Valtionjohdon fyysinen henkilösuojaus siirtyi heinäkuun alussa vuonna 2010 kokonaan liikkuvan poliisin vastuulle, kun ministereiden henkivartiointi siirtyi sen turvallisuusyksikön vastuulle. Yksikkö oli hoitanut presidentin suojelua jo vuodesta 1944 lähtien. Liikkuvan poliisin lakkautuksen seurauksena valtionjohdon henkilösuojaus siirtyi kokonaisuudessaan Helsingin poliisilaitoksen vastuulle.

Lue seuraavaksi