1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Imatra

Eksote-liitoksen seuraus: Imatra joutuu karsimaan hallintoa kovalla kädellä

Kaupungin budjetti puolittuu. Nykyisen kokoista hallintokoneistoa ja tukipalveluja ei enää tarvita.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Imatra joutuu karsimaan kovalla kädellä hallintoaan Eksote-liitoksen jälkeen. Imatran hallintokoneisto on ylimitoitettu, koska kaupungin budjetti puolittuu Eksote liitoksen seurauksena.

– Meidän nettobudjetti jäänee tuonne 70 miljoonan euron tasolle, kun se nyt on ollut noin 140 miljoonaa. Eli kun sosiaali- ja terveyspalvelut lähtevät pois niin on selvää, että hallinto ja tukipalvelut on saatava siihen kokoon, joka tarvitaan. 

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintusen mukaan nykyisen kokoista hallintoa ja sen tukipalveluja ei Imatralla tarvita, koska aikaisemmin hallinnon piti osaltaan hoitaa myös sosiaali- ja terveyspuolta, joka siirtyy vuoden vaiheessa Eksotelle.  

– Tuottavuutta ja tehokkuutta on lisättävä. Ei ole mitään perustetta sille, että me pidetään ylipaksua hallintoa, Lintunen sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittanee väen vähentämistä Imatran palkkalistoilta.

– Lähinnä tarkoitan tällaisia tukipalveluita kuten palkanlaskenta, talouden hallinta, lautakuntien hallintopalvelut, Lintunen luettelee mahdollisia vähennyskohteita.

Myös lautakunnat uusiksi

Imatran kaupunginvaltuusto päätti maanantaina siirtää ensi vuoden talousarvion valmistelun ja tasapainoittamisen lautakunnilta kaupunginhallitukselle.

Pertti Lintusen mukaan myös tämä liittyy hallintokoneiston uudistamiseen.

– Kyllä se taustalla siellä on, koska ajatuksena on, että meidän pitää muuttaa koko luottamushenkilörakenne. Linjauksia on ollut esimerkiksi kahden lautakunnan mallista, Lintunen sanoo.