1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Jopa 15 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna – vastaanottokeskuksia tarvitaan vielä lisää

Luku on 10 000 ihmistä enemmän kuin oli arvioitu. Maahanmuuttovirastoon palkataan välittömästi 70 henkilöä ja poliisiin 50 henkilöä lisää turvapaikkahakemusten käsittelyyn. Lisäksi perheenyhdistämisiin ja rikoksiin syyllistyneiden maasta poistamisen nopeuttamiseen liittyvät lainsäädäntöhankkeet käynnistetään välittömästi.

politiikka
Petteri Orpo
Petteri OrpoAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sisäministeriö arvioi, että Suomeen voi tulla jopa yli 15 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna, jos kesäkuukausien vauhti jatkuu samana loppuvuoden ajan. Luku on 10 000 ihmistä enemmän kuin oli arvioitu. Sisäministeri Petteri Orpo kertoi uudesta arviosta torstaina iltapäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Maahanmuuttovirasto rekrytoikin välittömästi 70 henkilöä ja poliisi 50 henkilöä lisää turvapaikkahakemusten käsittelyyn. Hakemusten seulontaa myös tehostetaan niin, että perusteettomiin hakemuksiin pyritään tekemään kielteinen päätös nopeasti.

Lisäksi lainsäädäntöhankkeet perheenyhdistämisen kriteereiden tarkentamiseksi ja EU:n ulkopuolelta tulevien vakaviin rikoksin syyllistyneiden maasta poistamisen nopeuttamiseksi käynnistetään välittömästi.

Turvapaikanhakijoiden määrä on Suomessa kasvanut selvästi kesän aikana. Heinäkuussa hakijoita tuli 1 479, mikä on yli nelinkertaisesti viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. Kasvaneiden lukujen taustalla ovat useat eri kriisit pääasiassa Afrikassa ja Lähi-idässä.

Viisi uutta vastaanottokeskusta liian vähän

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia tarvitaan aiemmin ilmoitettua enemmän, jos pakolaistulva jatkuu samanlaisena kuin kesällä, sanotaan maahanmuuttovirastosta.

Maahanmuuttovirasto on jo aiemmin ilmoittanut neljän tai viiden uuden vastaanottokeskuksen avaamisesta eri puolille Suomea alkusyksyn aikana. Vastaanottokeskuksia on tällä hetkellä 21 ja seuraava avataan lähiaikoina Harjavaltaan.

Sisäministeri Petteri Orpo ennakoi, että turvapaikanhakijatulva johtaa lisämäärärahojen tarpeeseen.

– Tälle vuodelle tarvitsemme näiden arvioiden mukaan 2,2 miljoona ja ensi vuodelle 11,4 miljoonaa. Sen jälkeen tulevat kotouttamisen kustannukset ja muut ylläpitokustannukset, Orpo toteaa.

Lue seuraavaksi