1. yle.fi
  2. Uutiset

Batman voi tuottaa paremmin kuin kotimainen taide

Moni keräilijä voi saada vuosien päästä iloisen yllätyksen, jos kokoelman arvo on moninkertaistunut. Kaikki on kuitenkin kiinni oikean keräilykohteen valinnasta. Alkujaan halpa lelu voi toisinaan osoittautua jopa kannattavammaksi sijoitukseksi kuin taideteos.

Kotimaan uutiset
Batman-aiheisia leluja.
Mikko Tuomikoski / Yle

Kultaseppämestari Eero Hintsanen hurahti nuorena Batmanin pauloihin. Hän alkoi kerätä kaikenlaisia Batman-esineitä pienoisautoista äänilevyihin ja rintamerkeistä limonadipullon etiketteihin.

– Batman on sikäli mielenkiintoinen keräilykohde, että se oli ensimmäinen sarjakuvasankari, joka tuotteistettiin jopa Suomessa. Täällähän tehtiin Batman-juomaa ja lepakkologolla varustettuja muoviastioita, luettelee Hintsanen.

Batmobile – keräilyautojen ykkönen

Hyvä esimerkki Batman-tuotteiden suosiosta on erikoisautosuunnittelijan, Geroge Barrisin, ideoima Batman-auto, josta tuli välittömästi hitti. Hintsasella on autosta useita erilaisia pienoismalleja.

– Pienoismalli taisi tulla markkinoille jo ennen kuin TV-sarja tuli Suomeen, ja se on edelleen kaikkien aikojen eniten valmistettu pienoismalliauto, kertoo pitkän linjan pienoismalliautokauppias, Muistojen paratiisi-liikkeen omistaja Pekka Stellberg.

Se on edelleen kaikkien aikojen eniten valmistettu pienoismalliauto.

Pekka Stellberg

Esimerkiksi mint and boxed-, eli uudenveroisia Corgi Toys-pienoisautoja alkuperäisissä pakkauksissa ei enää löydä halvalla. Keräilijöiden kiinnostus on nostanut niiden hinnat tuhansiin euroihin.

– Batman-pienoisautoja valmistettiin 1960-luvun lisäksi myöhemminkin, ja näitä nuorempia versioita saa vähän halvemmalla. Hyväkuntoisesta 60-luvun Batman-pienoisautosta joutuu maksamaan yli sata euroa, laskeskelee Stellberg.

Äiti on keräilijän paras kaveri

Hintsasen hienoja Batman-esineitä katsellessa tulee ihmetelleeksi sitä, miten lelut ovat säilyneet näin hyväkuntoisina. Osassa on jopa alkuperäinen laatikko tai pakkaus mukana.

– Esineisiin liittyviä tarinoita kuunnellessa saa usein kuulla, että viisas äiti ymmärsi laittaa tavaroita talteen. Lapset olisivat ennen pitkää saattaneet rikkoa lelut ja hävittää pakkauslaatikot ja -rasiat.

Löysin aitoja lasten Batman-asuja avaamattomissa pakkauksissa.

Eero Hintsanen

Osa Hintsasen hienosta kokoelmasta löytyi sattuman kautta sukulaisilta.

– Olin kerännyt näitä jo aika kauan ennen kuin kuulin, että sukulaistädilläni oli ollut lelukauppa. Jäämistöstä löysin aitoja lasten Batman-asuja avaamattomissa pakkauksissa. Kyllä maailma voi olla pieni, naurahtaa Hintsanen.

Syödäänkö vai sijoitetaanko?

Batman-kokoelmaa kadehtivia voidaan muistuttaa siitä, että hienojen keräilyesineiden hankinta on vaatinut melkoisia uhrauksiakin.

– Opiskeluaikana, 1990-luvulla, joutui välillä tekemään vaikeita päätöksiä, kun kohdalle osui hieno Batmobile, mutta hinta vastasi viikonlopun ruokaostoksia. Moni tuttava ihmetteli, kun valitsin Batmobilen, muistelee Hintsanen.

Ostin markka-aikana monia tavaroita kympeillä, ja nyt niiden hinta on noussut jopa satoihin euroihin.

Eero Hintsanen

Monien keräilijöiden tapaan Eero Hintsanen ei ole laskenut kokoelmansa arvoa, mutta arvioi sen moninkertaistuneen vuosien varrella.

– Monia keräilyn arvoisia leluja ei enää löydä mistään, sillä ne ovat menneet rikki tai ajautuneet keräilijöille. Ostin markka-aikana monia tavaroita kympeillä, ja nyt niiden hinta on noussut jopa satoihin euroihin. Siinä mielessä ne ovat olleet erinomainen sijoitus.

Kuvassa erilaisia Muumi-mukeja pinossa.
Heini Holopainen / Yle

Muumi-muki – keräilykohde parhaasta päästä?

Kaikki mikä kiiltää, ei ole kultaa -sanonta pätee moneen keräilyesineeseen. Esimerkiksi Muumi-mukit ovat tänä päivänä niin suosittu keräilykohde, että mukikiima on saanut ihmiset sortumaan huijauksiin.

Epärehelliset kauppiaat ovat pahimmillaan myyneet jopa kymmeniä olemattomia Muumi-mukeja. Kaikki eivät kuitenkaan usko mukien sijoitusarvoon.

Kyseessä on kuitenkin yksinkertainen teollisesti valmistettu tuote.

Janne Ylönen

– Kyseessä on kuitenkin yksinkertainen teollisesti valmistettu tuote, josta voidaan teettää Kiinassa tuhansia kopioita yhdessä yössä, eikä kukaan pysty sanomaan ovatko ne oikeita vai ei, pohtii pitkän linjan antiikki- ja vintage-kauppias Janne Ylönen Fasetti Oy:stä.

Harvinaisimmista mukeista on maksettu jopa tuhansia euroja, mikä Ylösen mielestä ei ole kaikissa tapauksissa järkevää.

– Jos tarkoituksena on sijoittaa rahaa ja saada sille joskus tuottoa, niin en sijoittaisi mukeihin. Mikäli joku sen sijaan haluaa kerätä täydellisen Muumi-muki sarjan omaksi ilokseen, niin mikäs siinä. Onpahan ainakin pitkä rivi mukeja ihasteltavana!

"Klassikot eivät synny vahingossa"

Mihin sitten kannattaa sijoittaa tulevaisuudessa?

Toisen polven taidealan yrittäjä Mika Simola muistuttaa, että taidetta ei pitäisi ostaa euronkuvat silmissä, vaan katsoa itse teosta ja miettiä sitä, haluaako sen seinällensä.

– Esimerkiksi Juhani Palmun tuotanto on hyvin laaja, ja parhaat työt ovat yhä arvossaan. Kun ajat paranevat, nousee muidenkin töiden arvo.

Taiteen arvo elää suhdanteiden mukaan siinä missä muidenkin esineiden.

– Eikä se ole Palmun vika, että taiteen arvo putosi laman myötä, perustelee Simola lahtelaisesta Simolan taide ja kehys -liikkeestä.

Eikä se ole Palmun vika, että taiteen arvo putosi laman myötä.

Mika Simola

Kultaseppämestarina Eero Hintsanen on luonnollisesti kiinnostunut oman alansa esineistä ja suomalaisesta muotoilusta.

Hintsanen on ostanut kotimaisia huonekaluklassikoita ja jonkin verran nuorten muotoilijoiden ja käsityöläisten töitä. Pieniä sarjoja, jotka tehdään pääasiassa käsityönä.

– Niiden arvo tulee nousemaan ja niitä tullaan etsimään, olivat ne sitten valaisimia tai tuoleja. Näillä on usein yhteistä se, että moni huomaa niiden kauneuden ja laadun, mutta pitää niitä silti vähän liian kalliina. Se onkin yleensä hyvä vinkki siitä, että niiden arvo nousee ja sitten harmitellaan, että eipäs tullut ostettua.

Keräily ei pitäisi kuitenkaan pohjautua pelkkään vaistoon ja fiilistelyyn, vaan mukana pitää myös kerätä tietoa tekijöistä ja esineistä, mikä jo sinänsä on mielenkiintoista puuhaa.

– Klassikot eivät synny vahingossa, vaan takana on yleensä pitkän linjan ammattilainen, joka tekee asioita tosissaan, muistuttaa Hintsanen.

Lue seuraavaksi