Etelä-Sudanin presidentti ei allekirjoita rauhansopimusta

Yhdysvallat ehdottaa, että YK:n turvallisuusneuvosto määrää sisällissodan runtelemaan maahan asevientikiellon.

Ulkomaat
Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir.
Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir.Isaac Billy / EPA

Etelä-Sudanin rauhanneuvottelut horjuvat jälleen. Maan presidentti Salva Kiir on ilmoittanut, ettei hän allekirjoita rauhansopimusta vielä, vaan tarvitsee vielä pari viikoa aikaa neuvotella.

Yhdysvallat on ehdottanut, että YK:n turvallisuusneuvosto määräisi maailman nuorimpaan valtioon asevientikiellon. Ehdotuksen luonnoksen mukaan Etelä-Sudanin hallituksen on allekirjoitettava rauhansopimus syyskuun ensimmäiseen päivään mennessä – muuten YK ottaisi käyttöön pakotteita maata vastaan. Kiir kertoi uutistoimisto AP:n mukaan tarvitsevansa vielä 15 päivää aikaa miettiä allekirjoittamista.

Kapinallisten johtaja Riek Machar allekirjoitti sopimuksen maanantaina. Yhdysvallat kutsui Kiirin haluttomuutta allekirjoittaa sopimusta "törkeäksi". Myös Afrikan unioni on ilmaissut huolensa, varoittaen, että osapuolet aiheuttavat maahansa "katastrofin", ellei sopimusta allekirjoiteta.

Etelä-Sudanissa on yritetty saada aikaan rauhansopimuksia useita kertoja sitten sisällissodan syttymisen vuonna 2013.

Etelä-Sudan itsenäistyi vuonna 2011 ja sisällissota alkoi joulukuussa 2013, kun presidentiksi valittu Salva Kiir syytti varapresidentti Riek Macharia vallankumousaikeista. Machar on siitä lähtien johtanut kapinaa hallitusta vastaan.

Kiir kuuluu etniseen dinka-enemmistöön ja Machar Etelä-Sudanin toiseksi suurimpaan nuer-ryhmään. Sisällissodan etninen väkivalta on huolestuttanut kansainvälistä yhteisöä. Yli 100 000 eteläsudanilaista on paennut YK:n turvapaikkoihin viime kuukausien ajan.

Lähteet: AP, AFP