1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Työaikapankki on harvan herkku

Yhteiskuntasopimuksen yhdeksi palaseksi on nostettu työaikapankin käyttöönotto työpaikoilla. Siihen suhtauduttiin myönteisesti myös Ylen kyselyssä. Tähän mennessä työaikapankin käyttö on ollut Suomessa melko vähäistä. Sen piirissä on karkeasti arvioiden viitisentoista prosenttia palkansaajista – tai voi olla niin halutessaan.

talous
Mies työskentelee tehtaassa.
Työaikapankiilla työtä ja vapaata jaksotetaan kysynnän mukaan.Jyrki Lyytikkä / Yle

Työaikapankilla voidaan tasoittaa työnteon määrää erilaisissa kysyntä- ja tuotantotilanteissa. Kärjistäen työaikapankin avulla töitä tehdään enemmän silloin, kun niitä on enemmän ja vähemmän silloin, kun niitä on vähemmän.

Työaikapankiilla työtä ja vapaata jaksotetaan siis kysynnän mukaan. Pankin avulla työntekijä voi halutessaan säästää ja pitää vapaitaan joustavammin kuin muutoin.

Käytännössä työaikapankki soveltuu erittäin hyvin aloille, joissa työajat ja tuotteiden kysyntä vaihtelevat. Yksi tällainen ala on selkeästi matkailuala, kuten hiihtokeskukset.

Pankeilla haetaan joustoja työelämään

Työaikapankkien tai vastaavien käyttö on esimerkiksi Saksassa huomattavasti yleisempää kuin Suomessa. Tämä johtuu erilaisista työmarkkinajärjestelmistä. Saksassa paikallista sopimista on lisätty runsaasti.

Suomen työaikalaeissa ei ole lainkaan mainintaa työaikapankeista. Työntekijät ja työnantajat voivat sopia työpankeista ja niiden säännöistä työehtosopimuksissa tai työpaikkakohtaisesti.

Suomalaiseen työmarkkinasysteemiin kuuluvat tarkat poikkeusmääräykset koskevat myös työaikapankkeja. Jos työehtosopimuksessa annetaan mahdollisuus sopia työaikapankin käyttöönotosta, sopiminen ei ole mahdollista firmoille, jotka eivät kuulu työnantajaliittoon.

Tällaisia järjestäytymättömiä yrityksiä on Suomessa noin 70 000. Eli ne eivät voi käyttää laillisesti työaikapankkeja.

Työaikapankeilla haetaan ennen kaikkea joustavuutta ja kustannussäästöjä työpaikoille. Siksi se on myös noussut yhteiskuntasopimuksen työlistalle.

Kovin suurta kilpailukykyhyppyä työaikapankeilla tuskin hypätään.

Lue seuraavaksi