1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Satojen turvapaikanhakijoiden hätämajoitus suljettuun Forssan Rantasipi-hotelliin?

Forssaan suunnitellaan turvapaikanhakijoiden hätämajoitusta. Hätämajoitusta tarvitsevat sijoitettaisiin suljettuun Rantasipi-hotelliin Forssassa. Maahanmuuttovirasto on tiedustellut Forssan kantaa, ja kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina. Rantasipiin aiotaan majoittaa 250 turvapaikanhakijaa.

Kotimaan uutiset
Forssan Rantasipi-hotelli ilmakuvassa
Restel

Maahanmuuttoviraston väki on tiettävästi käynyt jo Forssassa tutustumassa pari vuotta sitten suljettuun Rantasipi-hotelliin Forssassa. Hätämajoituksen järjestämisestä Maahanmuuttovirasto on käynyt neuvotteluja niin Forssan kaupungin kuin hotellikiinteistön omistajan Restelin kanssa.

Maahanmuuttovirasto on neuvotellut hätämajoituksen järjestämisestä myös SPR:n Hämeen piirin kanssa, joka olisi toiminnan ylläpitäjä. Yksikkö tulisi Punaisen Ristin Lammin vastaanottokeskuksen alaisuuteen. Vuokrasopimus Villa Eden Care Oy:n kanssa tehtäisiin vuoden loppuun asti. Yksikkö tulisi työllistämään arviolta 13 työntekijää.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen sanoo, että Forssasta haetaan ensisijaisesti majoitustilaa ja tiloja pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti.

– Tulijat ovat todennäköisesti irakilaisia, somaleja ja afganistanilaisia, mutta voi olla, että joukossa on myös muita yksittäisiä kansallisuuksia. Yleiskuva on, että tulijoissa on paljon sellaisia, jotka ovat saapuneet Välimeren yli. Osa on tullut Kreikan kautta ja lähtenyt siitä eteenpäin pohjoisemmaksi Eurooppaan, sanoo Jorma Kuuluvainen.

Hätämajoitukselle on huutava tarve

Suomessa toimii tällä hetkellä 25 vastaanottokeskusta. Jorma Kuuluvaisen mukaan tarve löytää majoitustiloja on suuri.

– Hätämajoitusta tarvitaan niin pian kuin mahdollista. Valtaosa pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksista ja hätämajoituksesta on ylikuormitettu. Vastaanottokeskuksissa kaikki lattiatila on patjoitettu eivätkä hätämajoituksenkaan tilat riitä. Esimerkiksi Oulussa hätämajoitusta avataan pikapuoliin. Me hankimme jatkuvasti uusia tiloja eri puolilta Suomea. Toivottavasti syyskuun aikana tilanne on jollain tavalla saatu tasapainoon.

Forssan kaupunginhallitus käsittelee jo ensi maanantain kokouksessaan sitä, onko hätämajoituksen järjestäminen kaupungin mielestä mahdollista. Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko sanoo esittävänsä kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus suhtautuisi myönteisesti hätämajoituksen järjestämiseen.

Jos kaupungin kanta on myönteinen, ensimmäiset turvapaikanhakijat sijoitetaan Forssaan noin viikon päästä kaupunginhallituksen päätöksestä.

Lisäväkeä hakemusten käsittelyyn

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut voimakkaasti tänä vuonna. Maahanmuuttoviraston tuoreimpien arvioiden mukaan turvapaikkaa saattaa hakea Suomesta tänä vuonna jopa 15 000 ihmistä, mikä olisi 10 000 ihmistä enemmän kuin oli arvioitu.

Uusi arvio perustuu kesäkuukausien hakijamääriin ja todellinen määrä voi jäädä myös huomattavasti pienemmäksi. Kasvaneiden lukujen taustalla ovat useat eri kriisit pääasiassa Afrikassa ja Lähi-idässä. Turvapaikanhakijoita on aiempaa enemmän koko Euroopassa, ja kyse on maailmanlaajuisesta muuttoliikkeestä.

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu edellyttää useiden ministeriöiden toimenpiteitä. Maahanmuuttovirasto rekrytoi välittömästi 70 henkilöä ja poliisi 50 henkilöä lisää turvapaikkahakemusten käsittelyyn, jotta käsittelyajat pysyvät kohtuullisina. Näiden henkilöstölisäysten jälkeen poliisissa ja Maahanmuuttovirastossa pystyttäisiin käsittelemään ja tekemään noin 10 000 turvapaikkapäätöstä vuodessa.