1. yle.fi
  2. Uutiset

Karhu tappoi ison uroshirven mökin lähelle – kammottava raadon haju ei välity videolta

Venäjän Karjalassa mökkeilevä Olavi Leinonen koki erikoisen luontoelämyksen, kun alle kilometrin päästä mökistä löytyi suuren uroshirven mädäntyvä ruho. Hirven oli tappanut karhu, ja jäljistä päätellen haaskalla oli vieraillut kaksi aikuista karhua ja kaksi pentua.

luonto
Hirven raato.
Karhun tappaman hirven ruho oli jo pitkälti mädäntynyt. Video: Olavi Leinonen.

Kajaanilaisella Olavi Leinosella on mökki Venäjällä Karjalan tasavallassa Valkiajärvellä, Kostamuksen ja Vuokkiniemen puolivälissä. 15 itäkarjalaisen mökkeilyvuoden aikana on suurpetojen läsnäolo tullut jollakin lailla tutuksi. Läheisin kohtaaminen sattui kuitenkin elokuun alkupuolella.

– Mökkinaapuri tuli sanomaan, että lähdetäänpäs katsomaan tuossa kilometrin päässä, koska siellä voisi olla jotain kiinnostavaa. Kameran kanssa lähdimme sitten etenemään tien varresta kohti 300 metrin päässä olevaa suon reunaa. Sieltähän se rupesi raato haisemaan, kuvailee Leinonen.

Suon reunalta löytyi suuren uroshirven jo lähes kokonaan syöty ja mätänevä ruho. Olavi Leinonen arvioi raadon noin 1 ½ kuukautta vanhaksi.

– Haju oli niin paha, ettei siihen kovin likelle kehdannut mennä. Korpit huusivat niin että korviin sattui. Ilmeisesti myös hirven tappanut karhu oli iso, sillä siellä oli melkoiset tantereet poljettu ja paskottu. Jäljistä päätellen siellä oli käynyt myös pienempiä karhuja ja emo syömässä.

Leinosen kuvaamalla videolla hirvestä on havaittavissa enää kallo ja oikean puolen sarvi, jossa näyttää olevan kahdeksan piikkiä. Haaskatanner on noin 20 neliömetrin kokoinen.

Mökkien lähelle tulleelle karhulle haussa tappolupa

Leinosen mökkinaapuri on entinen karhunmetsästäjä, mutta ei ole käynyt metsällä vuosiin, koska hänellä ei ole ollut koiraa. Nyt naapuri oli ollut yhteydessä Karjalan tasavaltaan, että liian lähelle tulleelle karhulle saataisiin joko tappolupa tai se saataisiin edes karkotettua kauemmas, jotta marjametsää uskaltaa mennä.

Haju oli niin paha, ettei siihen kovin likelle kehdannut mennä.

Olavi Leinonen

– Kostamuksesta itään on datsha-alue, jossa karhun erauspentu oli tullut mökkien pihalle. Mökkiläiset olivat syöttäneet sille korppuja ja rinkeleitä, ja lopulta karhu ei ollut suostunut lähtemään pois eikä ollut päästänyt ihmisiä mökeistä. Paikalle oli pitänyt soittaa miliisit, jotka olivat jotenkin saaneet hätisteltyä karhun pois, jotta ihmiset olivat päässeet datshalta kaupunkiin, Olavi Leinonen kertoo.

Leinonen on elokuun aikana nähnyt karhun jäljet lähimmillään 150 metrin päässä mökistään.

– Kyllä tästä lähtien ei marjametsässä enää linssin läpi katsella, vaan pälyillään taakse ja sivuille. Eukko roikkuu alushousun kuminauhassa kiinni, että uskaltaa mustikat kerätä, mutta jospa sitä uskaltaisi jonkinlaisen sangollisen käydä mustikkaa hakemassa, naurahtaa Leinonen.

Lue seuraavaksi