1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perussuomalaisten kannattajat hallituskumppaneita nihkeämpiä yhteiskuntasopimukselle

Perussuomalaisten kannattajista peräti kolmannes kertoi Ylen kyselyssä vastustavansa yhteiskuntasopimusta. Kahden muun hallituspuolueen, keskustan ja kokoomuksen, kannattajista yhteiskuntasopimusta sanoi vastustavansa vain muutama prosentti.

Kotimaan uutiset
Mitä mieltä olette yhteiskuntasopimuksesta? -grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Perussuomalaisten kannattajat suhtautuvat yhteiskuntasopimukseen selvästi penseämmin kuin muiden hallituspuolueiden kannattajat, selviää Ylen kyselystä.

Ylen Taloustutkimuksella teettämässä, yhteiskuntasopimusta käsittelevässä kyselyssä kysyttiin, kannatatko vai vastustatko yhteiskuntasopimusta. Lisäksi vastaajilta kysyttiin, minkä puolueen listoilla olevaa ehdokasta hän äänestäisi, jos eduskuntavaalit olisivat nyt.

Kokoomuksen ja keskustan kannattajista ylivoimainen enemmistö kertoi kannattavansa yhteiskuntasopimusta. Kokoomuksen kannattajista sopimuksen puolesta liputti 76 prosenttia ja pääministeripuolueen, keskustan kannattajista 75 prosenttia. Sopimusta sanoi vastustavansa keskustan äänestäjistä vain neljä prosenttia ja kokoomuksen äänestäjistä seitsemän prosenttia.

Perussuomalaisten kannattajista kolmannes vastustaa

Kolmannen hallituspuolueen eli perussuomalaisten kannattajiksi ilmoittautuneiden kohdalla tilanne oli toinen. Puolueen kannattajista vain hieman yli puolet (52 %) kannatti yhteiskuntasopimusta. Sopimuksen vastustajia on peräti 34 prosenttia.

Oppositiopuolue RKP:n kannattajat suhtautuvat yhteiskuntasopimukseen huomattavasti perussuomalaisten kannattajia innokkaammin. RKP:n äänestäjistä jopa 70 prosenttia sanoi kannattavansa yhteiskuntasopimusta ja vain 14 prosenttia vastusti sitä.

Kaikkein kielteisimmin yhteiskuntasopimukseen suhtautuivat vasemmistoliiton kannattajat. Heistä 35 prosenttia sanoi vastustavansa sopimusta, kun sitä kertoi kannattavansa vain hieman useampi (38 %).

Yhteiskuntasopimuksen vastustus oli suurta myös suurimpien oppositiopuolueiden SDP:n ja vihreiden kannattajien keskuudessa. Vihreiden äänestäjistä sopimusta kertoi vastustavansa 31 prosenttia ja SDP:n äänestäjistä 27 prosenttia.

Sekä SDP:n, vasemmistoliiton että vihreiden kannattajista lähes kolmasosa ei osannut sanoa kannattaako vai vastustaako yhteiskuntasopimusta.

Alkuviikon aikana puhelimitse ja netin välityksellä toteutettuun kyselyyn vastasi yli 1 100 ihmistä. Kyselyn virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue seuraavaksi